Na suđenju Miloševiću Erdemović progovorio o Srebrenici

SUĐENJE bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) nastavljeno je u ponedjeljak, nakon trotjedne ljetne stanke, svjedočenjem Dražena Erdemovića, pripadnika vojske bosanskih Srba kojeg je ICTY osudio zbog sudjelovanja u likvidacijama Bošnjaka iz Srebrenice.

Na temelju priznanja krivnje za ubojstvo više od 100 bošnjačkih civila, Haški sud je 1996. osudio Erdemovića na pet godina zatvora. Kaznu je odslužio u Norveškoj, a na slobodi je od 2000. godine.

Erdemović, bosanski Hrvat iz Tuzle, koji je u proljeće 1994. pristupio vojsci RS, godine 2000. je pred ICTY-em svjedočio protiv generala VRS Radislava Krstića, koji je proglašen krivim za genocid u Srebrenici i osuđen na 46 godina zatvora.

Kao pripadnik 10. diverzantskog voda VRS, u kojem je, kako je rekao uz Srbe bilo još Hrvata, Bošnjaka i jedan Slovenac, u srpnju 1995. sudjelovao je u zauzimanju Srebrenice. Rekao je da su u gradu zatekli oko 200 starijih civila i da gotovo nije bilo otpora te da je u gradu 11. srpnja vidio zapovjednika VRS Ratka Mladića.

Optužba je u sudnici prikazala TV snimku Mladićevog ulaska u grad. "Došao je trenutak da se, poslije bune protiv dahija, osvetimo Turcima na ovom prostoru", izjavio je Mladić u kameru. Svjedok je prepoznao zapovjednika Milorada Pelemiša i tri člana svoga voda.

U svjedočenju je rekao da je pet dana kasnije, na vojnoj ekonomiji Branjevo kod sela Pilice, zajedno sa sedmoricom iz voda, strijeljao Bošnjake koji su dovođeni autobusima.

Naveo je da se suprotstavio časniku Brani Gojkoviću zbog naredbe za strijeljanje, koji mu je rekao da svoju pušku da zarobljenicima. "Da nije bilo naređeno ja ne bih nikome naudio", rekao je Erdemović, tvrdeći da su i njegovi suborci bili protiv strijeljanja, izuzev jednoga kojem su Bošnjaci ubili brata pa je toga dana, kako mu je priznao, iz osvete ubio 250 zarobljenika.

Precizirao je da su žrtve bili muškarci u dobi od 18 do 60 godina i da su svi bili u civilnoj odjeći. Iz autobusa su u grupama po 10 dovođeni u iskopani rov na polje blizu farme, leđima okrenuti strijeljačkom vodu u kojem je bio i Erdemović.

Svjedok je kazao da je njegov vod strijeljao od 10 ujutro do 15 poslijepodne, kada je ubijanje preuzela jedinica iz Bratunca, te da se sve odvijalo u nazočnosti jednog potpukovnika VRS. Kod farme je ubijeno između 1.000 i 1.200 ljudi koji su kasnije pokopani u masovnoj grobnici na mjestu likvidacije, rekao je svjedok.

Erdemović je rekao da je dio njegovog voda diverzantsku obuku prošao u Pančevu te da su posebno oružje, kao što su automati Uzi, Heckler i snajperi, dobijali iz Srbije. Dodao je kako je nakon teškog ranjavanja on prebačen na VMA u Beogradu.

Milošević je u protuispitivanju svjedoka ustvrdio kako je "opće poznato da Srbija i on nisu imali ništa sa Srebrenicom".

Kredibilitet svjedoka osporavao je činjenicom da se radi o osobi koja je priznala ubojstvo 100 ljudi, a zahvaljujući sporazumu s tužiteljstvom osuđena je na samo pet godina i to ne za ubojstva već za povrede ratnog prava i običaja.

Milošević je ocijenio apsurdnim njegovo dovođenje za svjedoka i zbog činjenice da je Erdemović uhićen u SRJ 3. ožujka 1996., gdje je protiv njega otvorena istraga zbog ratnog zločina, a kasnije su ga jugoslavenske vlasti izručile Haškom sudu. Erdemović je rekao da u Srebrenici nije vidio snage jugoslavenske vojske ili MUP-a. sl

Pročitajte više