Na suđenju Perković-Mustač opisan sukob Zagreba i Beograda oko Ine u 80-ima

Foto: Hina

BIVŠI ministar unutarnjih poslova SR Hrvatske Pavle Gaži u ponedjeljak je putem video veze svjedočio na suđenju koje se pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu vodi protiv bivših pripadnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača zbog suučeništva u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Gaži je svjedočio putem video veze iz zgrade zagrebačkog Županijskog suda, a njegovo ispitivanje u Zagrebu bilo je zatvoreno za javnost.

HRT-ov reporter iz sudnice u Muenchenu objavio je da je Gaži opisujući sukob Zagreba i Beograda oko Ine 80-tih kazao kako se radilo o "grabeži za devize uz mutne poslove oko uvoza nafte i opreme".

Gaži je, kako prenosi HRT, kazao da se u nalazima inspekcija oko Ine pojavljivalo ime Vanje Špiljka, direktora u Ini.

"Njegov otac Mika Špiljak je bio paranoičan tip koji je htio istrage oko Ine usmjeriti na Stjepana Đurekovića, rekao je Gaži. Hrvatsko rukovodstvo zaustavilo je istrage smatrajući ih napadom centralista iz Beograda na Hrvatsku, kazao je te dodao kako nije bilo nikakvih dokaza za Đurekovićevu umiješanost u kriminal u Ini", prenosi HRT.

> Suđenje Perković-Mustač: Fleković svjedočio o destabilizaciji Hrvatske i kriminalu u INA-i

Bivšeg ministra unutarnjih poslova u socijalističkoj Hrvatskoj više je svjedoka na ovom suđenju ranije opisalo kao pripadnika centralističke jugoslavenske komunističke struje koju je predvodio savezni ministar unutarnjih poslova Stane Dolanc. Gaži je u rijetkim izjavama za javnost poricao da ima ikakve veze s Đurekovićevim ubojstvom.

Pročitajte više