Na suđenju za Ovčaru svjedoci štitili pripadnike JNA

PRED Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu u postupku protiv 16 optuženih za zločin na Ovčari, dvojica svjedoka u petak su potvrdila da su, u večeri kad su u hangar na Ovčari u studenome 1991. godine dovedeni zarobljenici iz vukovarske bolnice, vidjeli tamo veći broj naoružanih pripadnika teritorijalne obrane i dragovoljaca, ali ne i vojnike ili oficire JNA.

Milan Petković i Saša Miljić 1991. godine bili su kao rezervisti pripadnici postrojbe protuzračne obrane u Vukovaru. Toga dana predvečer, po zapovijedi kapetana Jana Marčeka, otišli su na Ovčaru čuvati stražu. Za razliku od svjedoka Miljića, koji se gotovo ničega nije sjećao, svjedok Petković je ispričao da su u trenutku kad su stigli još dovoženi zarobljenici na Ovčaru.

"Zarobljenici su prolazili kroz špalir, usput ostavljajući sa strane stvari koje su imali sa sobom. Bilo ih je oko 150-200, bili su u uglavnom u civilu, ali ih je bilo i u uniformi, nekoliko njih je imalo zavijene glave, jedan nije imao nogu do koljena, bio je u zavojima i sav u krvi", opisivao je svjedok, dodajući da su neki teritorijalci psovali i udarali zarobljene. U jednom trenutku, iako popisivanje zarobljenika u hangaru još nije bilo završeno, jedna skupina teritorijalaca počela je izvoditi zarobljene, jednu ili dvije skupine od osam do deset ljudi, kazao je svjedok.

"Čuli smo od nekoga da ih vode u drugi hangar, kao i da su ih vodili u prikolicu od traktora. Čula se i pucnjava izvana, ali tih dana je bilo normalno da se puca", kazao je svjedok, dodajući da im je, nakon dva sata provedena u hangaru, stigla zapovijed da se povuku, te su otišli. Za zločin na Ovčari su čuli odmah idućega jutra, među vojskom se pričalo da su "ti ljudi postrijeljani".

Suđenje je potom prekinuto, a nastavak je zakazan od 7. do 11. veljače, kad će biti pozvani novi svjedoci optužbe, ali i neki svjedoci koji dosad nisu bili saslušani u istražnom postupku, koje je pozvalo sudsko vijeće.



Pročitajte više