Na talijanskim cestama za vikend očekuje se 9 milijuna automobila

VELIKA seoba Talijana prema ljetovalištima počela je u subotu od ranog jutra, a uprava talijanskih autocesta (Autostrade per lItalia) procjenjuje da će cestama tijekom vikenda proći oko devet milijuna automobila.

Od subote pa do prvog rujna talijanskim će autocestama proći ukupno sto milijuna automobila, koji će prijeći sedam milijardi kilometara.

Kritični dani za promet, kada se najavljuju velike kolone, bit će idući vikend, te od prvog do petog kolovoza, kao i treći tjedan u tome mjesecu, procjenjuju nadležne službe.

Pred zastupnicima talijanskog parlamenta je na usvajanju novi zakon o prometu. No dio tog zakona već je na snazi, na osnovu vladina dekreta važećeg od 1. srpnja. Tim su zakonom uvedene vozačke dozvole na točkice, koje će se oduzimati (ukupno 20) kod pojedinih prekršaja, od prebrze vožnje do vožnje s nevezanim sigurnosnim pojasom. Na kraju se prekršitelju oduzima i vozačka dozvola te on mora ponovo polagati vozački ispit.

Zakonom će se zabraniti točenje alkohola u restoranima duž autocesta, na kojima, nadalje, stalno treba voziti s upaljenim svjetlima na svim vozilima.

Na određenim mjestima, koja će biti posebno označena, odnosno uglavnom na autocestama s tri vozne trake u svakom pravcu, dopuštena brzina bit će do 150 km/h, dok će drugdje ostati odredba o maksimalnih 130 km/h.

Kao posebna zanimljivost uvodi se dvojezičnost za natpise duž ceste. Osim na talijanskom jeziku nazivi će moći biti napisani i na lokalnim dijalektima. Negdje već postoje takvi nazivi, uvedeni su spontano, a sada će to omogućiti i zakon.

Pročitajte više