Na Učki snimljen ris, nije ga bilo preko 40 godina

Foto: PP Učka

Iz Parka prirode Učka kažu da su na svojim kamerama nedavno uočili risa kojeg, na tom području, nije bilo od sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Objašnjavaju da je porast populacije risa u Hrvatskoj i susjednim zemljama rezultat proaktivnih mjera očuvanja prirode te sustavnog rada na održavanju, povećanju i reintrodukciji jedinki i vrsta koje su od velikog značaja za ekosustav.

"Očekujemo nove šetnje i poziranje pred kamerama"

"Područje Učke i Ćićarije pokazalo se poželjnim staništem za brojne biljne i životinjske vrste, a iskreno se nadamo da će ono uskoro postati dom i ove, strogo zaštićene i iznimno rijetke, 'velike zvijeri'. Do tada s veseljem i uzbuđenjem očekujemo nove šetnje i poziranje pred kamerama", poručili su iz Parka prirode Učka.

"Djelovao je zdravo, mišićavo i dobro uhranjeno. Prekrasna životinja"

Čitatelj nam je poslao i snimku risa kojeg je jutros oko 6:30 vidio na Ćićariji. 

"Stajao je neposredno uz cestu. Bio je miran, nimalo prestrašen, nije bježao. Dok sam tražio mobitel, gledali smo sena daljini od približno par metara. Poslikao sam ga nakon čega je smireno odšetao prema šumi. Djelovao je zdravo, mišićavo, čisto i dobro uhranjeno. Prekrasna životinja", napisao je čitatelj Indexa

Pročitajte više