Na Velebitu -20, bura zatvorila ceste

SIBIRSKA zima koja je prethodnih dana poharala Rusiju i Ukrajinu stigla je u naše krajeve. Doduše, temperature nisu toliko niske kao u navedenim zemljama, ali će, kako su najavili meteorolozi ovih dana biti najniže ove zime.

Najhladnije je u kontinentalnoj i gorskoj Hrvatskoj gdje puše jak vjetar, dok je bura duž Jadrana zatvorila važne državne prometnice. Osjet hladnoće izraženiji je zbog jakog sjevernog vjetra i jake bure ma Jadranu, ali i zbog činjenice da su u kratko vrijeme temperature niže za 20 stupnjeva. Još su u subotu u velikom dijelu zemlje zabilježene temperature od 10-ak stupanjeva Celzijevih.

Jutros u sedam sati na Sljemenu je izmjereno -18, a u Zagrebu -10. Najhladnije je bilo na Velebitu gdje se temperatura zraka spustila na -20 stupnjeva, a na Zavižanu je izmjereno i 238 centimetara snijega.

Anticiklona koja je stigla iz pravca Rusije donijela je temperature ispod ništice i u gradove na obali, tako je u Splitu, Zadru i na Kornatima u sedam sati izmjerno -1 stupanj, dok su u Rijeci izmjerna -4 stupnja Celzijeva. U Senju, primjerice, uz -7 stupnjeva osjećaj hladnoće povećava i olujna bura koja na mahove puše brzinom većom od 160 kilometara na sat.

Na dubrovačkom području jaka bura prouzročila je poremećaj u prometu, a zračni promet je također u prekidu pa zrakoplovi koji su trebali sletjeti u Zračnu luku Čilipi, slijeću u splitsku zračnu luku.

Za su vozila, zbog olujne bure, zatvoreni most Dubrovnik, dionice autoceste A1 Zagreb Split, od čvora Posedarje do čvora Sveti Rok i A6 Rijeka Zagreb, od Kikovice do čvora Delnice, te Jadranska magistrala (D8) Senj Sv. Marija Magdalena.

Na dijelu od Novog Vinodolskog do Senja mogu voziti samo osobna vozila, kao i cestom D54 Maslenica - Zaton Obrovački (obilazno se prometuje cestom D27 Gračac - Obrovac) te Paškim mostom, javio je HAK.

Kako su najavili u Državnom hidrometerološkom zavodu, hladnoća neće popustiti do srijede, dok će u drugoj polovici tjedna vjetar oslabjeti. Jutarnje temeperature bit će ispod ništice, dnevne će se kretati oko 0 stupnjava. Na Jadranu će ponegdje biti kiša, a u unutrašnjosti je za četvratk najavljen snijeg.

Val zahlađenja mogao bi dodatno otežati probleme s plinom, koji su počeli nakon što je Rusija zbog velikih hladnoća smanjila kolčine koje izvozi u Europske zemlje, pa tako Hrvatkoj isporučuje 11 posto manje tog energenta.

Pročitajte više