Na Velebitu pronađeno tijelo planinara, za dvojicom se još traga

VELEBITSKA gorska služba spašavanja je u subotu u 10 sati pokrenula potragu za trojicom nestalih planinara, javio je RTL.

Zasad je pronađeno mrtvo tijelo jednog planinara, a za preostalom dvojicom tragalo se od jutra, a potraga će se, javio je Dnevnik HTV-a, nastaviti tokom cijele noći.

"Dobili smo dojavu da je jedan planinar na Velebitu, na predjelu Svetog brda, slomio obje noge. Pokrenuta je potraga, a planinar je pronađen mrtav. Naknadno smo utvrdili da su s njim bila još dvojica planinara koji se nisu vratili s uspona." - izjavio je Hini Vinko Prizmić pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja.

Napomenuo je kako je "pronađeni (smrtno stradali) planinar nastradao od pada 200 metara u dubinu i udario u stablo".

Jedan od dvojice nestalih planinara, ali, prema svemu sudeći još živih, tijekom dana javio se svojoj supruzi te joj rekao da je slomio nogu. Potraga za tom dvojicom trajat će i tijekom noći, ali smanjenim intenzitetom, doznaje se od Prizmića.

Podsjetio je kako temperature tijekom noći na Velebitu padaju i ispod minus 40 stupnjeva, te da je bez prave planinarske opreme nemoguće ikakvo kretanje.

Naglasio je kako je tijekom noći najvažnije da spasioci lociraju dvojicu nestalih planinara te da im, ako ih pronađu, pruže prvu medicinsku pomoć i spriječe pothlađivanje, a tijekom jutra počelo bi se s izvlačenjem.


RTL javlja kako se pretpostavlja da se nestali planinari nalaze na užem području oko vrha Sveto Brdo, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1753 metara.

Helikopter koji je sudjelovao u potrazi povučen je zbog jake bure, a na terenu se nalazi desetak spasioca gorske službe. Temperatura na dotičnom području kreće se između -10 i -20 stupnjeva Celzijusa.

Pojačane snage gorske službe spašavanja pridružit će se ujutro desetorici spasioca koji će tragati cijelu noć za nestalim planinarima.

Index.hr/RTL/Hina
(Foto: RTL Vijesti)

Pročitajte više