Na vrhu učke otvorena preuređena kula-vidikovac

Na Vojaku, vrhu Učke, danas je otvorena preuređena kulavidikovac u kojoj se od sada nalaze suvenirnice i infopunkt s muzejskoizložbenim prostorom.

U preuređenje je uloženo 150.000 kuna koje je prošle godine izdvojilo tadašnje Ministarstvo turizma. Današnjem otvorenju nazočili su državni tajnik za turizam Zdravko Mičić i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Na zaravni kule sagrađene 1911. na nadmorskoj visini od 1400 metara postavljena su dva panoramska teleskopa, a u unutrašnjosti je postavljena stalna izložba "Bitne i spomena vrijedne činjenice o Učki". Radovi su izvedeni u sklopu projekta očuvanja i stavljanja u uporabu ekoturizma vršnog grebena Učke i same kule.

Kako je istaknuto na današnjoj svečanosti, vršni greben Učke biološki je najzanimljiviji i najvrjedniji dio planine, i nalazi se pod najstrožom zaštitom. Vrh je zanimljiv za turiste zbog jednog od najljepših pogleda u Hrvatskoji, koji za povoljna vremena obuhvaća područje od slovenskih i austrijskih Alpa, Jadranskog mora do Kornata, cijele Istre do Venecije i Dolomita u Italiji. Zadnjih godina postao je popularno uzletište zmajara i paraglajdera.

Područje Učke proglašeno je Parkom prirode 1999., obuhvaća 160 četvornih kilometara, njime upravlja Javna ustanova "Park prirode Učka" s osam zaposlenih i stalno organiziranom službom nadzora.

Župan Komadina je na novinarski upit o smještaju radarskog sustava na vršni greben Učke na udaljenosti od 200 metara od kule odgovorio da je on protiv svega što bi onemogućilo slobodan prolaz građanstvu tim područjem ili bi drukčije štetilo okolišu. No, rekao je, ako se utvrdi da nema bojazni od takvih pojava i zajamči se za to, nema zapreka da se to izvede i postavljanje toga sustava ostaje samo političko pitanje.

(Hina) xdsil yln

Pročitajte više