Na Wall Streetu novi rekordi, europski ulagači oprezniji

Foto: EPA

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok su europski ulagači bili oprezniji.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,1 posto, na 39.087 bodova, no S&P 500 porastao je 0,95 posto, na 5.137 bodova, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 16.274 boda.

Na početku tjedna ulagači su bili na oprezu jer nisu željeli riskirati uoči novog izvješća o inflaciji u SAD-u, pa su indeksi stagnirali.

Novi podaci o inflaciji bili su u skladu s očekivanjima.

U siječnju je indeks cijena za osobnu potrošnju, uključujući energiju i hranu, porastao za 0,3 posto na mjesečnoj i 2,4 posto na godišnjoj razini.

To je donekle učvrstilo procjene na tržištu da bi američka središnja banka mogla početi smanjivati kamatne stope u lipnju, dok čelnici Feda poručuju da nema razloga žuriti s rezom kamata.

Hoće li dalje rasti ili će doći do korekcije cijena?

Ponajviše zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, nove rekordne razine S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su krajem tjedna jer su porasle cijene dionica tehnoloških divova, kao što su proizvođači čipova Nvidia i Advanced Micro Devices.

I dok dio analitičara smatra da tržište ima još prostora za rast, zahvaljujući zamahu tehnološkog sektora, neki upozoravaju da su valuacije u tome sektoru izuzetno visoke, pa bi mogla uslijediti korekcija cijena dionica na niže.

A na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo opreznije. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,3 posto, na 7.682 boda, a pariški CAC 0,4 posto, na 7.934 boda. Frankfurtski DAX skočio je, pak, 1,8 posto, na 17.735 bodova.

Pročitajte više