Na Wall Streetu oprez, indeksi blago porasli

Foto: EPA

NA WALL Streetu se jučer trgovalo oprezno zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, pri čemu su burzovni indeksi blago porasli i dosegnuli nove najviše razine u povijesti.

Dow Jones ojačao je 31 bod ili 0,11 posto, na 28.036 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,05 posto, na 3.122 boda, a Nasdaq indeks 0,11 posto, na 8.549 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi nastavljen je pozitivni niz od prošloga tjedna, kada su cijene dionica porasle zahvaljujući porukama iz Washingtona da je trgovinski dogovor s Pekingom blizu.

No, nakon telefonskih razgovora u petak na visokoj razini, uključujući Liu Hea, zamjenika kineskog premijera, Roberta Lighthizera, trgovinskog predstavnika SAD-a, te Stevena Mnuchina, ministra financija SAD-a, kineski državni mediji izvijestili su samo da su dvije strane održale konstruktivne razgovore.

Ulagače je ponešto oraspoložila odluka Washingtona o produljenju dozvola američkim kompanijama za poslovanje s Huaweijem, kineskim proizvođačem telekomunikacijske opreme koji je u svibnju uvršten na tzv. 'crnu listu', pa treba tražiti posebne dozvole od vlade za trgovanje s američkim kompanijama.

Zabrinutost

No, ulagače je pokolebalo izvješće televizijske postaje CNBC da je raspoloženje u Pekingu u vezi sporazuma pesimistično jer predsjednik SAD-a Donald Trump ne pristaje na uklanjanje dosad uvedenih carina na uvoz kineskih proizvoda.

„U fokusu ulagača su trgovinski pregovori jer još nije jasno mogu li Kina i SAD postići dogovor. Da se dogovor može postići lagano, pa postigli bi ga puno prije”, kaže David Lefkowitz, strateg u tvrtki UBS Global Wealth Management.

S obzirom na to da nije bilo vijesti koje bi mogle pokrenuti tržište, nije bilo razloga ni za agresivniju kupnju ili prodaju dionica, kaže Lefkowitz.

U sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u nekretninskom i potrošačkom, koji se smatraju defenzivnim sektorima.

Najviše su, pak, pale cijene dionica u energetskom sektoru, oko 1,3 posto, što je posljedica pada cijena nafte.

„Ulagači su strpljivi jer ne žele gurati indekse na nove rekordne razine dok situacija u vezi trgovinskih pregovora ne bude jasnija”, kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,07 posto, na 7.307 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,26 posto, na 13.207 bodova, a pariški CAC 0,16 posto, na 5.929 bodova.

Pročitajte više