Na zapadu Njemačke otkriveno groblje dinosaura

OSTACI šest različitih vrsta dinosaura starih 130 milijuna godina pronađeni su u pokrajini Sauerland (na zapadu Njemačke), priopćili su u utorak paleontolozi u Hagenu.

"Ovo je prvi put da je u Njemačkoj otkriveno groblje s različitim vrstama gmazova", kazao je Klaus-Peter Lanser, voditelj istraživačke ekipe pokrajinske udruge Vestfalija-Lippe (LWL).

Tijekom iskapanja koje je počelo u svibnju 2002. pronađeni su ostaci kostiju, kralježnice i zuba dinosaura biljojeda (iguanodona) i mesojeda (deinonychusa i velociraptora), krokodila, letećih životinja, kornjača i manjih sisavaca sličnih zečevima.

Ostaci veliki nekoliko centimetara pronađeni su na području promjera 35 metara. "To je najvjerojatnije bilo jezero duboko pet metara, gdje su se susretale različite životinje u potrazi za hranom, ne samo dinosauri", kaže Lanser.

Prema procjeni paleontologa, velociraptori su bili visoki dva metra, dok su biljojedi bili dugi dvanaest metara i visoki tri metra.

U razdoblju krede, prije 144 do 65 milijuna godina, na području Sauerlanda vladala je suptropska klima, kazao je Lanser.

Prve ostatke dinosaura na tom području otkrio je slučajni prolaznik u studenom 2000. Rezultat iskapanja bit će izložen u prirodoslovnom muzeju u Muensteru (na sjeverozapadu Njemačke).

Pročitajte više