Na Zavižanu metar, a u Gospiću 78 cm snijega

OBILAN snijeg u Lici na većini cesta blokirao je promet, a u Podvelebitskom primorju snježno nevrijeme i jaka bura zahvatile su senjsko područje.

Najviše snijega izmjereno je na Zavižanu - sto centimetara, Gospiću 78, Korenici 70, Plitvicama 74 i Otočcu 63 cm.

Za sav promet su zatvorene ceste Gospić - Karlobag, Špilnik - Vrhovine - Borje, Mazin - Dobroselo i jadranska cesta Senj - Sveta Marija Magdalena. Dodatne teškoće prouzročio je i odron kamenja u Baškoj Dragi kod Karlobaga, gdje se na kolnički trak obrušilo otprilike 300 kubika kamena i zemlje.

Na ličkoj magistrali Plitvice - Gračac promet teče, ali otežano zbog ugažena snijega i snježnih nanosa. Za sva vozila obvezni su lanci na pogonskim kotačima.

Snijeg je zatrpao i lokalne ceste pa je u prekidu autobusni promet, a teškoća ima i u željezničkom prometu.

Osijek zameten snijegom, problemi u prometu

Gust snijeg, koji je jutros oko tri sata počeo padati, zatrpao je Osijek, te prouzročio probleme u prometu, a posebice pješacima koji se teško probijaju kroz sporedne ulice u koje ralice ne mogu ući zbog parkiranih automobila.

Iako su zimske službe na terenu i ceste posipavaju natrij-kalcijevim kloridom, a ralicama raščićavaju ceste, promet je otežan i u gradu i u okolnim selima. Pješaci se bore s velikim hrpama snijega između nogostupa i cesta, ali i zatrpanim sporednim ulicama.

U Osijeku je oko 50 cm snijega, a na pojedinim mjestima nanosi su i veći.


Tramvaji i autobusi u Osijeku prometuju, za razliku od utorka kada su tramvaji krenuli tek u prijepodnevnim satima, nakon što su ralice očistile pruge. Noćas su ralice cijelu noć radile i čistile snijeg. Problem je što se snijeg nabacuje na nogostupe te iz gradskoga UNIKOM-a zaduženoga za čišćenje gradskih i lokalnih cesta stalno upozoravaju građane na obvezu čišćenja snijega ispred svojih kuća. Također mole vlasnike automobila da ih maknu iz manjih ulica gdje su parkirani kako bi prošle ralice i očistile snijeg.

Iz PU osječko-baranjske upozoravaju vozače na oprez u vožnji, te obveznu uporabu zimske opreme.

U osječkim trgovinama prodane su velike količine lopata, a trgovci javljaju da ih imaju dosta.

Pet osječkih tržnica danas je uglavnom prazno, a proizvode prodaju samo najhrabriji.



 

Pročitajte više