Na župnom vjeronauku u Solinu djecu ispituju diraju li spolne organe

Ilustracija: Pixsell/Miranda Cikotic

NA ŽUPNOM vjeronauku u Solinu djecu se ispituje diraju li svoje i tuđe spolne organe, javlja Slobodna Dalmacija.

 

Kako bi djeca primila sakrament Svete pričesti, moraju prvo primiti sakrament Svete ispovijedi. Za njega je potreban takozvani ispit savjesti.

"Ne sagriješi bludno"

Čitatelju Slobodne dijete je donijelo taj ispit sa župnog vjeronauka. Među pitanjima koja se bave grijesima, postavljena su i ona o zapovijedi "Ne sagriješi bludno".

"Diram li (igram se) bez potrebe svoje i tuđe spolne organe?" pita se prvopričesnike.

Među tim pitanjima je i "Gledaš li prostačke sadržaje, čitaš li i govoriš li prosto, potičeš li druge na nepristojne misli".

Pojedini roditelji negoduju jer smatraju da je neprimjereno i prerano devetogodišnjacima postavljati i nametati takva pitanja.

"Pitanje je predirektno, a i šalje dvojbenu poruku o seksualnosti, kao da je to isključivo nešto loše, djeca se uplaše i budu prestravljena. A to nikome ne bi smio biti cilj, u crkvu ih šaljemo s povjerenjem, ne želimo da ono bude izigrano", tvrdi dio roditelja.

Pripreme prepuštene župniku

Slobodna je kontaktirala nekoliko roditelja kako bi provjerili je li takva situacija i u drugim splitskim župama.

"Smatram da takva situacija definitivno nije u svim crkvama, moje dijete se s tim nije susrelo, a ni njezini prijatelji u susjednim splitskim župama. Svakako mislim da je riječ o izuzetku, ali i da se mora reagirati jer je takvo pitanje svakako predirektno i neumjesno", rekla je majka jedne splitske prvopričesnice, a i na ostalim adresama roditelja dobili su uglavnom iste odgovore.

Službeni stav i komentar Splitsko-makarske nadbiskupije nije stigao, ali Slobodna neslužbeno saznaje da su pripreme i materijali za prvopričesnike i krizmanike prepušteni župniku.
 

Pročitajte više