Načelnik sektora 112: Građane zanima mogu li isključiti SMS-ove sustava za uzbune

Screenshot: N1

SUTRA će svim građanima između 9 i 13 sati stići testne poruke Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK). Načelnik sektora 112 Civilne zaštite RH Davor Spevec je za N1 televiziju objasnio kako će sve funkcionirati, odnosno u kakvim će situacijama građani dobivati poruke. 

"Nadamo se da je sve spremno, tjednima već testiramo sustav u laboratorijskim uvjetima, ali dok ne pokušamo poslati poruke na milijune mobilnih uređaja, nećemo znati je li sve u redu. Počinjemo sutra u 9 sati s Vukovarsko-srijemskom županijom, jednom manjom županijom da vidimo funkcionira li sve kako treba", kazao je. 

"Mislimo koristiti sustav za sve potencijalne ugroze"

"Onda ćemo od 10 sati krenuti regionalno slati poruke. Završavamo u 13 sati s Istarskom i Primorsko-goranskom županijom. Građani Grada Zagreba će biti na redu od 12 sati", dodao je. 

Objasnio je i kako bi sustav trebao funkcionirati u budućnosti. "Na područje koje je ugroženo nekom potencijalnom krizom poslat ćemo poruku građanima da se nešto sprema i uputu kako da postupaju, koje mjere da poduzimaju da se smanji šteta, da zaštite sebe i svoje obitelji", istaknuo je. 

Osvrnuo se i na to kakve će upute građani dobivati u kriznim situacijama. "Sprema se poplava, bilo bi pametno da se evakuirate ili sklonite stvari na više katove, sklonite stoku i slično. Mislimo koristiti sustav za sve potencijalne ugroze, od poplave, požara, zagađenja vode i zraka, do nuklearno potencijalno opasnog događaja – sve što se može dogoditi", naveo je. 

"Imamo obvezu uvođenja sustava"

Naglasio je kako se sustav neće koristiti za potrese. "Ne možemo predvidjeti potres, ali ćemo u slučaju potresa moći naknadno građanima poslati informacije gdje mogu potražiti pomoć, gdje se nalaze mjesta za zbrinjavanje, hrana i slično", najavio je. Tvrdi kako je većina građana zadovoljna, iako su neki provjeravali može li se opcija uzbunjivanja isključiti. 

"Nažalost, to nije moguće jer takav sustav moramo imati temeljem europskih direktiva i naših zakona i sigurnost i zaštita građana je iznad neke komocije. Sustav ćemo koristiti vrlo racionalno, samo u kriznim situacijama, građani neće biti opterećeni tim porukama", poručio je. Zaključio je kako sve zemlje članice EU imaju obvezu uvođenja ovakvog sustava. 

Pročitajte više