Načelnik stožera švedskih oružanih snaga u Splitu

Načelnik Stožera Oružanih snaga Kraljevine Švedske general zbora Johan Ivar Hederstedt sa suradnicima bio je danas gost u ratnoj luci Lori kod zapovjednika Hrvatske ratne mornarice (HRM) viceadmirala Vida Stipetića.

Zapovjednik HRM-a goste je upoznao s razvojem pomorstva u Hrvatskoj kao i s nastajanjem HRM-a u Domovinskom ratu, njezinim današnjim ustrojem, te s preustrojem u kojem se HRM upravo nalazi.

Generala Hederstedta posebno su zanimali obalni radarski sustavi u Hrvatskoj, te protuminska i protupodmornička zaštita Jadrana kao i koordinacija traganja i spašavanja na moru.

S obzirom na to da je general Hededrstedt neko vrijeme proveo u međunarodnim snagama na Prevlaci zanimali su ga i detalji upravo potpisanog sporazuma.

Načelnik Stožera švedskih Oružanih snaga obišao je zatim podmornicu ´Velebit´, provezao se raketnom topovnjačom ´Kralj Dmitar Zvonimir´, a obišao je i divizion raketne baze.

Popodne su visoki gosti iz vojnog vrha Kraljevine Švedski obišli kulturno-povijesne znamenitosti Splita i okolice.

U švedskom su izaslanstvu bili i veleposlanik Kraljevine Švedske u Hrvatskoj Sture Theolin i vojni izaslanik Švedske u RH brigadir Per Ove Eriksson.

Pročitajte više