Nacional: Krstičević lažno optužio Kovačevića da je Milanoviću dao milijun kuna

Foto: Nacional, Davor Višnjić/Pixsell

U NOVOM broju Nacional piše da je Damir Krstičević iz osvete lažno optužio Dragana Kovačevića da je Zoranu Milanoviću dao milijun kuna za kampanju za predsjedničke izbore.

Nacional ovu informaciju navodi kao važnu jer pokazuje zašto je Milanović ustrajao na tome da državni vrh mora znati za takvu istragu te je tvrdio da je i Plenković morao znati, dok je Plenković to demantirao.

> Krstičević: Nikad nisam rekao da je Kovačević financirao Milanovića s milijun kuna

Krstičević tražio Kovačevića da ga zaposli?

Damir Krstičević u više je navrata bio u tzv. Klubu Dragana Kovačevića, a nakon što je podnio ostavku na mjesto ministra obrane, piše Nacional, tražio je od Kovačevića da ga zaposli u Janafu.

Kovačević je to odbio te mu je spomenuo i natječaj za izgradnju spremnika za naftu iz 2017., vrijedan 240 milijuna kuna, koji je dobila tvrtka KING ICT u zajednici ponuditelja od kojih se nijedan ne bavi izgradnjom spremnika za naftu. KING i ekipa oko njih dali su najnižu ponudu i dobili posao.

No Krstičević nije odustajao, vršio je pritisak na Kovačevića, a onda ga je optužio da je Milanoviću dao milijun kuna za kampanju.

U ilegalnom klubu jeli i pili predsjednik Milanović te Plenkovićevi ministri

Podsjetimo da je predsjednik Republike Zoran Milanović u povodu afere Janaf izjavio da mu nije jasno zašto direktor Janafa Kovačević i poduzetnik Petek nisu uhićeni tijekom primopredaje 1.96 milijuna kuna mita, nakon što je policija snimila okolnosti tog događaja.  

"Ne mogu shvatiti da to nije prekinuto u onom trenutku kada je praćenjem ustanovljeno da netko nekome daje dva milijuna kuna. Tu je kraj svake priče. Imaš predmet, imaš materijalni dokaz. To je nešto što bi mene zanimalo", izjavio je tada Milanović. Nakon te izjave otkrilo se da je jedan od posjetitelja tog ilegalnog kluba, koji je radio za vrijeme lockdowna prošle godine, bio upravo predsjednik Milanović.

Index je otkrio da su taj ilegalni klub, osim predsjednika Milanovića, posjećivala i tri ministra. Ministar Oleg Butković ondje je igrao belu. Dolazio je i ministar Josip Aladrović, koji je u rodbinskim vezama s Kovačevićem, a ondje je redovno zalazio i ministar Tomislav Ćorić. A sad je otkriveno da je tamo dolazio i Krstičević.

Taj famozni klub Uskok je posebno analizirao budući da je policija vezano za tu lokaciju očito snimila još niz zanimljivih stvari osim same primopredaje. Naime, istražitelji navode da je Kovačević u tom prostoru "primao dužnosnike najvišeg ranga", ne navodeći o kome se konkretno radi. Klub je radio ilegalno, nikada ih nisu posjetili ni policija ni neki od inspektora, a za šankom se nalazio brojač novca. 

Pronašli milijune

Uskoro je objavljeno da je policija u jednoj garaži vile u Samoboru, uz prisustvo Kovačevića, pronašla skrivenih milijun eura. U vili živi direktor Alfa stana Dejan Šparavec, koji je u prijateljskim odnosima s Kovačevićem. Alfa stan je, podsjetimo, bio u središtu afere nakon što je otkriveno da u stanu vrijednom 2.5 milijuna kuna živi sin tadašnjeg ministra Gorana Marića.

Uskok je početkom listopada objavio da sumnja na to da je Kovačević od 16. do 29. rujna 2020., nakon što je saznao da se priprema njegovo uhićenje te pretraga nekretnina odnosno pokretnina kojima se koristi, "u cilju da onemogući pronalazak i oduzimanje gotovine koju je pribavio počinjenjem kaznenog djela", od 14. okrivljenog zatražio da primi i sakrije 2.593.800 kuna, 247.200 eura i 20.000 švicarskih franaka.

Novac je navodno nađen u stanu Mirele Arelić Puklin i njenog supruga Gorana Puklina, koji se nalazi u kompleksu zgrada gdje stan ima i Dragan Kovačević. Istražitelji su tada pronašli oko 4 milijuna kuna u gotovini, u raznim valutama i apoenima. Posumnjali su da je to Kovačevićev novac, a da ga Puklin skriva. Mirela Alerić Puklin zamjenica je županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu. Nakon ovog slučaja zatražila je razrješenje.

Kovačević: Hrvatska nije toliko korumpirana

Kovačević je iz pritvora izašao 15. prosinca prošle godine, a tada je tvrdio da u Hrvatskoj sve što se "dobro radi smatraju kriminalom".

"Izdržati ovo nije lako kada znate da niste ništa krivi. I, spletom okolnosti, završite ovdje. Imao sam sve scenarije, ali ne i ovaj. Na sudu ću dokazati nevinost", rekao je Kovačević ispred Remetinca. Tvrdio je da njegovi milijuni nisu nađeni, već je to bio novac tri partnera koji su željeli kupiti zemljište u Slavoniji.

"To je bio čisti biznis. To je privatni novac za poljoprivredno zemljište. Ogromno zemljište", komentirao je nađenih milijun eura u automobilu koji navodno pripada njemu, na jednoj adresi u Samoboru.  

"Kod nas je sve što se dobro radi kriminal, ja mislim da Hrvatska nije toliko korumpirana koliko se govori. U Hrvatskoj je uspjeh zabranjen. Ja sam uvjeren da ću sve optužbe odbaciti, naravno da će biti podmetanja", rekao je Kovačević ispred Remetinca.

Opet uhićen u travnju pa pušten krajem svibnja

Kovačević je u sklopu proširenja istrage opet uhićen u travnju, a ukinut mu je istražni zatvor nakon što su ispitani svi svjedoci iz proširenja istrage u aferi Janaf zbog koje je Kovačević bio pritvoren.

Kovačević je po izlasku iz Remetinca dao kratku izjavu.

"Mi ćemo napraviti sve da dokažemo istinu, a istina je na mojoj strani. Idući tjedan ću dati jedan veliki intervju, gdje ću cijelu pozadinu ovog slučaja izgovoriti, a sa svojim braniteljima ću napraviti strategiju koja će sigurno doći do istine", rekao je Kovačević.

Jedna novinarka pitala je Kovačevića ostaje li kod priznanja, na što je Kovačević odgovorio: "Ništa ja nisam priznao."

Uskok: Kovačević je namještao natječaje u zamjenu za stanove i automobile

Kovačević će se braniti sa slobode, kao i direktor Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vlado Zorić, koji je, također na Uskokov prijedlog, pritvoren zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Iz istražnog zatvora ranije su pušteni vlasnik tvrtke Cefis Ivan Širić te direktor tvrtke MGS Edo Seifried.

Uskok tereti Kovačevića da je kao predsjednik Uprave Janafa od ožujka 2012. do rujna 2020. u namještenom natječaju osigurao Širićevoj tvrtki dodjelu niza informatičkih poslova, vrijednih 18.2 milijuna kuna, u zamjenu za stanove u zagrebačkom Ban centru i splitskom Žnjanu te za automobil Alfa Romeo Giulietta i najam automobila marke Lexus. Pritom je Kovačević, dodaje Uskok, dogovorio sa Širićem da prikrije vlasništvo nad nekretninama i pokretninama vrijednim 2.8 milijuna kuna tako da ih uknjiži na Širićevu tvrtku.

Uskok sumnja i da je Kovačević od rujna 2018. do svibnja 2020. osigurao tvrtki Ede Seifrieda dodjelu nabave dva specijalna vatrogasna vozila s artikuliranom rukom u vrijednosti 15.5 milijuna kuna. Nabavu je osigurao pod uvjetom da Seifried kao podizvođač isporuke vatrogasnih vozila angažira Širićevu tvrtku i za to mu isplati 4.1 milijun kuna, na što je Seifried pristao. Kovačević je pritom, tvrdi Uskok, naložio direktoru Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vladi Zoriću, u čijoj nadležnosti je bilo pokretanje i provođenje postupka nabave, da prepusti Seifriedu izradu tehničke dokumentacije i određivanje uvjeta koje ponuditelji moraju ispuniti.

Nakon nekoliko provedenih postupaka, u srpnju 2019. zaključen je ugovor sa Seifriedovom tvrtkom na iznos od 15.5 milijuna kuna, dok je Seifried u rujnu iste godine, prema ranijem dogovoru s Kovačevićem, angažirao Širićevu tvrtku kao podizvođača s kojim je zaključio ugovor o softveru vrijednom 4.1 milijun kuna.

Kovačević je ponovno uhićen nakon proširenja istrage

Kovačević je, ističe Uskok, namještanjem poslova Širićevoj tvrtki i njegovim poslovnim partnerima omogućio dodjelu nabave usluga i proizvođačke ugovore u vrijednosti od 37.5 milijuna kuna.

Kovačević je ponovno uhićen 7. travnja nakon što je nepunih pet mjeseci ranije pušten iz tromjesečnog istražnog zatvora zbog afere Janaf, u kojoj Uskok sumnja da je Kovačević primio mito od prvookrivljenog vlasnika tvrtke Elektrocentar Petek Kreše Peteka. Petek je navodno podmićivao nekadašnjeg gradonačelnika Velike Gorice i bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Dražena Barišića te bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške i saborskog zastupnika Vinka Grgića kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Istragom je obuhvaćeno 14 osoba koje Uskok tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje, zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima. Kovačevića se dodatno proširenom istragom tereti da je zaprimio informaciju da će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4.5 milijuna kuna kod Gorana Puklina, koji tvrdi da je novac njegov. Nakon što je u istragu uključen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.

Pročitajte više