Nacional piše o "najvećoj pronevjeri" u povijesti moderne Hrvatske: "Gdje je nestalo 50 milijuna eura s Kaptola?"

Foto:

MONSINJOR Mijo Gabrić sredinom prošle godine poslao je pismo nadbiskupu Bozaniću u kojemu je priznao krivnju za najveći skandal i pronevjeru novca u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, objavio je današnji Nacional.

Naime, on je, piše list, priznao kako je u periodu od veljače 2002. do  ožujka 2017. godine pridonio otuđenju i umanjenju vlasništva Zbora prebendara za gotovo 50 milijuna eura.  Zbor prebendara osnovan je 1291. godine za potrebe obnove i očuvanja katedrale.

Dužni bankama i odvjetnicima...

Kako piše Nacional, ukupno potraživanje koje banke imaju prema Zboru iznosi 384.331.008,40 kuna, a novac je izgubljen ili pronevjeren preko građevinskih projekata u Zagrebu.

Gabrić je očito birao krive suradnike i ulaganja, a među njima se spominje i general Vladimir Zagorec.

Čini se kako je Gabrić bez znanja članova Zbora i ordinarija sam odobravao hipoteke u višemilijunskim iznosima nad imovinom prebendara, plaćao privatne projekte njihovim novcem, skrivao financijska izvješća, novcem prebendara plaćao privatne projekte, sklapao ugovore radi osobnog bogaćenja i slično.

Cijeli slučaj je u javnost dospio nakon tužbe odvjetnika protiv Zbora, koji su potraživali naknadu za zastupanje koja im nije bila isplaćena.

Tužili su ih odvjetnici Dario Budimir i Marina Meter. Budimir je protiv Zbora pred Trgovačkim sudom podnio devet tužbi koje Zbor osporava, ali koje bi im mogle nanijeti i dodatnu materijalnu štetu ako se utvrdi da su osnovane.

Odobravao hipoteke, sklapao sumnjive dogovore

Tijekom četiri godine Budimiru je isplaćeno malo preko 1,125 milijuna kuna, a tužili su ih zbog navodnog duga od gotovo 7 milijuna kuna.


Dodatno su pred tijelom Apostolske stolice podnijeli kaznenu prijavu protiv Gabrića, temeljem koje je pokrenut cijeli postupak. Nedugo zatim podnijeli su pred istim tijelom i dodatni podnesak u kojem su zahtijevali postupanje protiv Gabrića.

Nedugo potom Kongregacija za kler se očitovala odlukom u kojoj je predložila uklanjanje s dužnosti svih članova Zbora, a Bozanić je slijedom toga donio i odluku o pokretanju upravnog kaznenog postupka.

Crkvena kazna za Gabrića i Zbor

Pomoćni biskup Mijo Gorski prošlog tjedna iz službe je udaljio sve članove Zbora, po preporuci vatikanske Kongregacije za kler.

Gabriću se usto u periodu od pet godina zabranjuje istupanje u javnom prostoru o svim pitanjima vremenitih dobara Zbora prebendara, a na sedam godina mu se zabranjuje vršenje crkvene službe koja sadržava zadaću upravljanja crkvenim dobrima.

Osim toga, propisane su mu pokore u molitvi, a mora uplaćivati i novčani iznos karitativnoj ustanovi tijekom šest godina te obavljati duhovne vježbe i šest mjeseci prakticirati post i nemrs petkom i utorkom.

Pročitajte više