Nacional: Tisuće Hrvata dobile sifilis transfuzijom zaražene krvi

TJEDNIK Nacional tvrdi da je zbog neispravnih testova na sifilis kojima se koristio HZTM najmanje 2,5 tisuća doza krvi zaražene sifilisom do 2002. prodano hrvatskim bolnicama i dano bolesnicima koji su trebali transfuziju krvi.

Te tvrdnje su potkrijepljene predstavkama koje je liječnica Dubravka Pirc-Tiljak uputila bivšem ministru zdravstva Andri Vlahušići i sadašnjem ministru zdravstva Andriji Hebrangu.

Hebrang je kao odgovor Dubravki Pirc-Tiljak odgovorio identičnim obrazloženjem kao ranije Andro Vlahušić. U obrazloženju se, piše Nacional, pretpostavlja da je "rizik infekcije znatno umanjen i gotovo uklonjen samim time što je zaražena krv bila 24 do 48 sati prije nego što je prodana bolnicama".

Prema takvoj pretpostavci Ministarstva, pacijenti koji su primili krv zaraženu sifilisom "najvjerojatnije nisu zaraženi sifilisom", pa im Ministarstvo ne mora platiti odštetu zbog liječničkog nemara.

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu (HZTM) opovrgnuo je Nacionalov članak ustvrdivši da se radi o "neargumentiranim objedama".

"Članak u Nacionalu najgrublji je napad kojim se osporava sigurnost transfuzijskog liječenja u Hrvatskoj, rad Ministarstva zdravstva i njegovih ekspertnih timova, osporavaju izvješća epidemiološke službe i ugrožava davalaštvo i opskrba bolesnika krvnim pripravcima u Hrvatskoj", ocjenjuje se u priopćenju HZTM-a.

Objava članka ne iznenađuje djelatnike HZTM-a jer se već više godina Dubravka Pirc-Tiljak uporno, neargumentirano i nestručno obraća različitim instancama čija joj stručna mišljenja nisu odgovarala i nije ih prihvaćala na stručnoj razini, stoji u priopćenju.

Ministarstvo zdravstva je nakon prve prijave 2002. godine provelo nadzor nad radom HZTM-a i nije utvrdilo propuste u testiranju krvi dobrovoljnih davatelja.

U tu je svrhu i HZTM tražio nezavisno ekspertno mišljenje stručnjaka iz inozemstva, te proveo niz istraživanja i retestiranja dobrovoljnih davatelja koji su dodatno potvrdili ispravnost u radu, naglašava se u priopćenju.

U posljednjih 38 godina u svijetu i Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan slučaj poslijetransfuzijskog sifilisa.

Po epidemiološkim izvješćima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj se godišnje evidentira 10 do 15 novih slučajeva sifilisa, a u 2002. godini evidentirano je 11 slučajeva. Taj podatak pokazuje apsurdnost tvrdnji u Nacionalu, ističe HZTM.

Pročitajte više