Nacional: U elitnoj školi djeca gladna i polupismena

OSIM slabog znanja i premalog ručka, tvrdi , u elitnoj školi u Šestinama u kojoj su se školovala djeca ili unuci poznatih osoba: predsjednika Mesića, Ivića Pašalića, Ljube Ćesiać Rojsa, Sunčice Findak, Siniše Svilana, Asima Kurjaka, Vinka Brešana i mnogih drugih, sve se mora dodatno platiti: palačinke za desert kako ne bi učenici ostali gladni, WGW trenirke za 300 kn, skijanje po punoj cijeni, itd.

Prošlotjedno propucavanje privatne osnovne škole Kreativni razvoj otkrilo je neke vrlo zanimljive podatke o vlasniku škole, te o samoj školi.

Nacional piše kako ima povjerljive informacije da je propucavanje djelo pripadnika zagrebačkog podzemlja koji su od Martina Časla željeli iznuditi novac.

Naime, Nacional je saznao kako su jutro nakon propucavanja iznuđivači nazvali suvlasnicu škole i suprugu ravnatelja Zdenku Časl, te tražili novac jer su se supružnici Časl zamjerili brojnim ljudima.

Iako je Martin Časl nakon propucavanja izjavljivao da zaista ne zna kome se mogao zamjeriti i tko bi pucao u prozore njegove škole, Nacional piše kako je Časl vrlo konfliktna osoba koji se mnogima zamjerio.

"Ni privatno, ni kao vlasnik škole nisam s nikim u sukobu i ne znam koji je motiv počinitelja", rekao je Časl nakon propucavanja.

Časl je, tvrdi , pokušao ucijeniti i predsjednika Mesića čija je unuka pohađala školu Kreativni razvoj.

Časl je prije nekoliko godina pokušao ishoditi povrat PDV-a za gradnju škole no dobio je negativan odgovor Ministarstva financija. Zbog toga je, tvrdi Nacional, povrat PDV-a pokušao ishoditi preko unuke predsjednika Mesića, dajući joj jedinice iz kemije, predmeta kojeg je predavao.

Zatim je tajniku Ureda predsjednika zaprijetio kako ne bi bilo dobro da u novinama piše kako je Mesićeva unuka izbačena iz osnovne škole, a Nacional tvrdi da je poslao i pismo Mesiću koji je svoju unuku ispisao iz škole.


Do propucavanja, o školi se ništa nije pisalo, niti govorilo, a svi nezadovoljni su šutjeli.

Nakon što je Nacional stupio u kontakt s bivšim zaposlenicima škole i roditeljima bivših učenika saznalo se da škola i nije tako "vrhunska" kakva bi trebala biti za cijenu od 23.000 do 35.000 kuna.
Naime, roditelji su sve dodatne troškove plaćali "na crno", bez računa, od školarine do skijanja. Učenici su se prije upisa trebali testirati po cijeni do 250 kuna jesu li sposobni za takvu školu, a na kraju su svi bili upisani bez obzira na sposobnosti.

Zanimljivo je da su djeca skijanje u austrijskom Lienzu plaćala po punoj cijeni, iako grupe obično dobivaju popust od 30-ak posto.

piše kako je Časl u WGW kupovao trenirke za učenike po cijeni od 120 kuna, a roditeljima, koji su ih bili obavezni kupiti kako bi sva djeca bila jednaka, prodavao ih je po 250-300 kuna, opet bez računa.

Djeca u školi imaju svoje ormariće, a ako izgube ključ za novi bi morali platiti čak 150 kuna, iako kod bravara on košta 10-15 kuna.

Nacional tvrdi kako je znanje djece u ovoj školi na puno nižem nivou nego kod učenika u državnim školama, jer kako bi se dodvorio roditeljima Časl ne preže od davanja bolje ocjene određenim učenicima.

Učiteljice koje su nedavno došle u školu bile su vrlo iznenađene lošim znanjem učenika trećih razreda što se tiče čitanja i pisanja, a veliki problem je i engleski jezik koji bi se u petom razredu ove elitne škole trebao učiti po programu za srednje škole. Nažalost, takav napredak daleko je od stvarnosti.

Još se puno toga skriva iza zatvorenih vrata elitne privatne škole Kreativni razvoj, vlasnika Martina i Zdenke Časl, a kvaliteta školovanja vrlo je upitna.

Ako su Nacionalove informacije točne, upitno je i kako je Časl mogao otvoriti još i privatnu gimnaziju koju ima odnedavno, te malu školu koja je funkcionirala ilegalno do prije godinu dana

Pročitajte više