nadbiskup bozanić predvodio bižićnu misu u zagrebačkoj katedrali

Nadbiskup zagrebački Josip Bozanić predvodio je danas svečanu božićnu misu u zagrebačkoj katedrali u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim Josipom Mrzljakom i Vladom Košićem te apostolskim nuncijem mons. Giuliem Eunaudijem i sa desetak svećenika.

Pozivajući na mir poručio je kako smo ´nažalost pogođeni vijestima o nasilju iz bliza ili iz daleka te smo svjedoci nasilja ratova, mržnje i smrti u svijetu u kojem vlada strah pa se obzor povijesti čini zamračenim´. ´Upravo zbog toga u tom povijesnom okviru potrebna nam je crkva koja neumorno naviješta Božić´, rekao je.

U propovijedi je kazao kako nas blagdan Božića neće ostaviti ravnodušnima te bi to bio poraz u našem kršćanskom životu.

Posebno je naglasio da božićnu radost prenesemo u naše obitelji, u naše domove i domovinu Hrvatsku. S Božićem, rekao je, postajemo sudionicima života Sina Božjega te polazeći od misterija Božića svakome je od nas danas osobnost misliti Božjim mislima, živjeti njegovom voljom i ljubiti njegovim srcem. Bozanić se zapitao je li Isus kao posljednja i potpuna Božja riječ u stvarnostima koje se odnose na čovjeka postao kriterijem našega cijeloga života i djelovanja. Dodao je kako ´često i mi koji tvrdimo da posjedujemo vjeru živimo neke vidove svoga života kao da Boga i nema´.

´Mnogo puta temeljimo svoje sudove po kriterijima koji nemaju ništa zajedničkoga s logikom Evanđelja, često gledamo očima svijeta na naše osobne, društvene, nacionalne događaje a jednako tako i na općeljudska zbivanja´, kazao je. Tako življena vjera, tvrdi zagrebački nadbiskup, je polovična jer nas udaljuje od života i od Boga. Bozanić se upitao udaljuje li nas sve to od istine kad znamo da je ´Krist gospodin posljednja i potpuna riječ kad su u pitanju stvarnosti vezane za čovjeka´.

Za današnji svečani blagdan kazao je da ´moramo u donošenju temeljitih i velikodušnih odluka postati drugačijim kršćanima za koje je Isus sve u životu - onaj koji nadilazi sve vrijednosti i ljepote, vječna ljubav koja je postala čovjekom i koja ispunja srca´.

Posebno je istaknuo važnost crkve koja cijelom svijetu razglašava radosnu vijest Kristova rođenja. ´Ne zaboravimo da je ovaj naš svijet nezamisliv bez Crkve koja neprestano o Božiću objavljuje i podsjeća da je Bog spasio čovječanstvo i svakog čovjeka od grijeha i od smrti´, rekao je nadbiskup.

Čestitajući svima Isusovo rođenje kazao je kako nam je potreban glas cijele Crkve kojom se naviješta istinski temelj radosti i obnovljene nade u znaku Isusa Krista, spasitelja svijeta. Dodao je da se Božić nezadrživom snagom mira rodi u srcu svakog čovjeka i životu naroda.

Na završetku misnoga slavlja nadbiskup Bozanić čestitao je Božić i hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću koji je sa suprugom nazočio božićnom slavlju u punoj katedrali.

Pročitajte više