Nadbiskup Devčić: Sve materijalno uloženo višestruko će se vratiti

NADBISKUP riječki Ivan Devčić na zajedničkoj konferenciji za novinstvo u Rijeci s riječkim gradonačelnikom i primorskogoranskim županom, izjavio je da će se sve materijalno uloženo u organizaciju petodnevnog boravka pape Ivana Pavla II. u Hrvatskoj višestruko vratiti zahvaljujući promidžbi tih dana.

Nadbiskup Devčić rekao je da se Hrvatska Svetom Ocu predstavila u najboljem svjetlu kroz raznolikost pojedinih krajeva i mentaliteta ljudi.

Naglasio je da je Sveti Otac, po tvrdnjama osoba iz njegove najuže pratnje, bio ugodno iznenađen prijemom u Hrvatskoj.

Riječki nadbiskup prenio je ocjene osoba iz Papine pratnje kako "nigdje drugdje ne bi bilo tako dobro proslavljeno Papino 100. putovanje". Rekao je da je ovo bila "dobra prilika da svijetu pokažemo da nismo ksenofobi ni nacionalisti".

Devčić je također rekao da je Sveti Otac pružio priliku da "izvučemo iz sebe najbolje", posebno istaknuvši kvalitetnu organizaciju pohoda - od državne do lokalne razine te unutar Crkve.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je kako je za Papina posjeta iskazano jedinstvo svih na širem riječkom području, bez obzira na vjeroispovijest i uvjerenja, ocijenivši Papin posjet Rijeci povijesnim događajem.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da je simbolično što je Papa izabrao Rijeku kao "bazu" za svoj četverodnevni boravak, rekavši da je "Rijeka grad tolerancije i razumijevanja koji tradicionalno njeguje najbitnije postavke Papinih poruka".

Nadbiskup Devčić kazao je da Nadbiskupija riječka namjerava riječko Bogoslovno sjemenište nazvati imenom "Ivana Pavla II." te kako se za to traži službeno odobrenje Vatikana.

Gradonačelnik Obersnel je na pitanje novinara rekao da podržava ideju da se Tizianova ulica u Rijeci, kojom se Papa kretao svakodnevno na putu prema i iz Bogoslovnog sjemeništa, preimenuje u ulicu Ivana Pavla II. Dodao je kako će nakon izrečenih poruka Svetoga Oca o ekumenizmu, protivnici izgradnje islamskog centra u Rijeci "imati manje argumenata".

Pročitajte više