Nadbiskup Hranić o svećeniku pedofilu: Da sam ga maknuo, srušio bi mu se svijet

Foto: Dubravka Petric/Pixsell

ĐAKOVAČKO-osječki nadbiskup Đuro Hranić, koji je prema pisanju tjednika Novosti znao za svećenika pedofila iz vukovarskog naselja, ali 14 mjeseci nije poduzeo ništa, danas je održao press-konferenciju.

Podsjetimo, nekoliko vjernika iz vukovarskog naselja Sotina u više je navrata direktno prozvalo đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića da je štitio lokalnog svećenika Zlatka Rajčevca od teških optužbi za pedofiliju i spolno zlostavljanje njihove djece, objavile su Novosti. Vukovarski sud je na koncu potvrdio optužnicu protiv Rajčevca za zlostavljanje pet maloljetnica, ali suđenje nikad nije održano zato što je Rajčevac 2021. godine preminuo. On je negirao optužbe, a njegov odvjetnik tvrdio da se njima nastoji baciti ljaga na Katoličku crkvu u Hrvatskoj. Đakovačko-osječka nadbiskupija u odgovoru Novostima dala je do znanja kako Hranić smatra da nije učinio ništa sporno i da je slučaj Rajčevac odrađen po crkvenim i državnim propisima.

> Hranić znao za svećenika pedofila. Nije ga poslao u penziju, pustio da radi s djecom

Hranić se pravdao na presici

 

"Svjesni smo sve ozbiljnosti i dubine ozljeda i rana koje nastaju zlostavljanjem i dodatno pogrešnim ponašanjem nas koji smo pozvani reagirati, zaustaviti i spriječiti daljnje nasilje", rekao je na početku Hranić.

"Crkva i svatko od nas crkvenih ljudi, pa tako i ja, želimo se suočiti sa svakim zlodjelom i slabošću u svojim redovima. Crkva je po svom poslanju i po naravi svjedok Evanđelja, radosne i osloboditeljske vijesti Isusa Krista. I zato kad je u pitanju nasilje nad maloljetnicima, u Crkvi više nema mjesta toleranciji.

Susret s prijavom o možebitnom seksualnom zlostavljanju maloljetnika iznova nas čini svjesnima da je zaista riječ o delikatnom području i svi smo dužni pristupiti s velikom ozbiljnošću i odgovornošću.

Treba razumjeti roditeljske osjećaje i njihovu patnju, no treba voditi računa i o dostojanstvu eventualnog počinitelja. Pristigla prijava je prijava koja uvijek treba biti provjerena i ispitana", dodao je, prenosi N1.

"Želim naglasiti da se solidariziramo s potencijalnim žrtvama te suosjećamo s njima i njihovim roditeljima, ponizno ih molimo za oproštenje zbog trauma i rana koje nose, ako ih je uzrokovao svećenik naše nadbiskupije, sada već pokojni. Stidimo se i osuđujemo ponašanje župnika ako je on doista počinio zlo. No, budući da je optužnica samo podignuta, da pokojni župnik nije bio pozvan ni na jedno ročište te da nije došlo do pravomoćne presude, moramo reći da nije moralno te još uvijek nemamo pravo proglasiti župnika krivim i njega, koji se pokojni više ne može braniti, nazivati pogrdnim imenima. Serijski, seksualni grabežljivac, predator itd., kao što to možemo vidjeti u medijima", kazao je.

"Ne znamo istinu"

"Želim napomenuti da je, koliko mi je poznato, nakon župnikove smrti stala svaka daljnja istraga i proces protiv njega. Podizanje optužnice još uvijek nije pravomoćna presuda i budući da proces nije okončan, nije nam poznata krajnja istina. Župnik je umro a da prethodno nije bio ni osuđen ni oslobođen optužbi", kazao je Hranić.

Slijede pitanja novinara

Rekli ste vjernicima da roditelji kleveću svećenika... "Pohvalili ste pedofila zločinca", napisala je jedna vjernica.

"Očito sam to rekao nekad poslije oltara, crkva je velika, negdje tamo. Moguće je nešto čula, ali je napravila jednu hiperbolu kad govori o župniku, da je tako nešto čula i da to meni stavlja u usta, možda sam rekao, ne znam. Ja se ne mogu sjetiti te sitnice, možda sam rekao da postoji proces, prijava, ali da sve skupa nije dokazano...

Je li moguće da ste rekli da pojedini župljani kleveću svećenika? Osam mjeseci nakon što su ga prijavili vama?

Ja se stvarno ne sjećam.

U travnju 2018. prošlo je već godinu i pol otkad je vama prijavljeno da je zlostavljao dvije curice. Prijavili ste ga policiji. Navršio je 75 godina. Zašto ga niste umirovili, nego ste ga ostavili sve do ožujka 2020.?

Ostavio sam ga jer je župa Sotin mala, nemamo dovoljno svećenika. I sad imamo svećenike koji imaju 75 godina pa su na župi. Kad sam susretao vijeće župno, oni su bili zadovoljni njime, većina župljana bila je zadovoljna njime, oni su rekli - ostavite ga ovdje jer nećemo imati svećenika. Ljutili su se oni koji su ga prijavili. Nisam ja njega morao ostaviti. Rekao sam da se župnika povlači kad se podiže optužnica.

Jeste li prije 2016. dobili prijavu za zlostavljanje?

Do mene to nije nikad došlo. Sad mi je svježe jer ste mi poslali upit. Nadbiskup Srakić je češljao arhiv koji ima, on je čovjek koji voli jako arhiv, taj ne zna baciti papire. Tražio je ima li kakvu prijavu od prije i zajedno smo tražili. Mi nismo ništa primili, ni Srakić se ne sjeća da je došlo nešto. Ako je došlo anonimno, onda je vjerojatno pismeno bilo, ali nema toga. Ako je bilo u razgovoru, onda bi pisao zapisnik. On me upravo naučio da su zapisnici jako važni.

Bila je riječ o svećeniku koji je pod teškim optužbama, sami ste ga prijavili 2017. državnom odvjetništvu. Vi ste imali 2018. osnovanu sumnju da je istina sve o njemu i vi ste mu produžili mandat? Zašto ste mu omogućili da bude do 2020. u istoj župi u kojoj je zlostavljao djecu?

Služba se ograničava kad biva podignuta optužnica. Vi očito niste poznavali pokojnog župnika. On tada više nije bio sposoban za takve stvari.

Zašto niste?

Nisam smatrao da je nužno.

Unatoč sumnjama i prijavama policiji da je zlostavljao djecu?

Ne.

Nije vam dovoljan razlog sumnja na počinjenje teških kaznenih djela i da je imao 75 godina?

On je tada bio tipični starac. Kad se starce miče iz njihovog svijeta, njima se ruši svijet. U takvom stanju u kakvom je bio nisam smatrao da je on prijetnja za okolinu.

Zlostavljao je djevojčice od 9 do 18 godina i vama to nije bilo dovoljno?

To je majka rekla, ja sam to ozbiljno shvatio. S druge strane poteškoća je bila u tome jer mama... Susrećemo se s puno gorim stvarima.. Postojao je njezin iskaz, nije dopustila da razgovaram s kćeri, postojalo je što ona kaže, ispalo je da je župnik iskoristio bolest njene kćeri. A župnik je rekao, župnika je u razgovore sa svojom kćeri mama uključila. Župnik nije sam započeo razgovore, nego ga je mama pozvala u kuću, puno puta su razgovarali ona, njen muž, kći i župnik. Ja sam uzeo ozbiljno njezine optužbe, ne bih inače to prijavio.

Zašto ste onda optužili majku i njenu prijateljicu za klevetanje?

Prijavu treba ozbiljno uzimati, ali to nije gotov dokaz.

Sad kad je on umro, ja ne znam što oni čine.

Svećenik je iste stvari radio i u Opatovcu, župi tik do Sotina, bio je serijski predator i zlostavljač. Dobio sam informacije da je prema pojedinim curicama i nakon 2016. radio istu stvar...

Ja ne znam ništa o tome.

Pročitajte više