Nadbiskupi za crkvu u Travnom, HHO protiv gradnje u parku

NADBISKUPSKI duhovni stol Zagrebačke nadbiskupije podržava izgradnju crkve i pastoralnog centra u naselju Travno koji će obogatiti vjerski i kulturni život toga dijela Novoga Zagreba, priopćio je danas Josip Oslić, biskupski vikar za grad Zagreb.

Po njegovim riječima župa sv. Luke u novozagrebačkom naselju Travno, nakon 30 godina od osnutka, dobit će crkvu i time će konačno biti ispravljena nepravda prema toj vjerničkoj zajednici koja je svoja liturgijska slavlja i druge pastoralne aktivnosti do sada obavljala u adaptiranom stanu i garaži.

"Komunističke vlasti onemogućivale su gradnju crkve. U to vrijeme nitko od mjerodavnih državnih i kvartovskih institucija nije pokazivao ni osjetljivost, a kamoli solidarnost s većinom tada obespravljenih građana - vjernika kojima je time bilo uskraćeno temeljno ljudsko pravo na ispovijedanje vjere", napominje biskupski vikar. Dodaje kako se to očitovalo i u planiranju izgradnje novih naselja, pa tako i Travnoga, gdje nije bilo predviđenih lokacija za vjerske objekte.

Generalnim urbanističkim planom grada Zagreba, od 11. srpnja 2003., određena je lokacija za gradnju crkve na rubu središnjega parka u Travnom. Tijekom javne rasprave o GUP-u, kao i od njegova donošenja do danas, kako se navodi u priopćenju za javnost, nije bilo gotovo nikakvih primjedaba te stoga čude neke naknadne primjedbe koje se pojavljuju u posljednje vrijeme.

"Crkva ne podržava i odbacuje sve provokacije i prijetnje s bilo koje strane dolazile i kakve vrste bile, već trajno stoji uz čovjeka i brani njegovo dostojanstvo i slobodu. S druge strane odbacujemo i sva podmetanja i širenje neistina koje se povezuju s izgradnjom crkvenog objekta na planiranoj lokaciji", ističe u priopćenju Josip Oslić, biskupski vikar za grad Zagreb.

HHO protiv gradnje crkve na spornoj lokaciji

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava priopćio je danas kako izražava zabrinutost razvojem događaja vezanih uz odabir lokacije za gradnju buduće crkve u zagrebačkom naselju Travno.

U izjavi se podsjeća kako je lokacija za gradnju nove crkve u Travnom izazvala oštro protivljenje dijela građana jer bi, izgradi li se na tom mjestu, buduća crkva oduzela dio zelene površine između golemih stambenih zgrada.

"Zelena površina koju su arhitekti naselja ostavili netaknutom, namijenivši je isključivo za šetnju i rekreaciju građana, odnosno dječje igralište, izgradnjom crkve bila bi značajno okrnjena i oduzeta građanima, a realsocijalistički koncept bezdušnoga urbanizma doveden do savršenstva", kaže se u izjavi koju je potpisao Žarko Puhovski, predsjednik HHO-a.


Navodi da su lokacijska i građevinska dozvola izdane za gradnju crkve u potpunom neskladu s očuvanjem i održavanjem postojećih parkovnih površina.

"HHO posebno uznemirava činjenica da je građanski dijalog, prijeko potreban kada su u pitanju takva razmimoilaženja u mišljenjima, zamijenjen prijetnjama i zastrašivanjem pojedinaca koji su inicirali i potpisali peticiju da se crkva ne gradi u parku i predložili zamjensku lokaciju u Travnom", napominje se u izjavi.

Dodaje se kako očekuju da gradonačelnik Milan Bandić žurno razmotri zahtjeve građana da se promijeni lokacija gradnje "kako bi se na taj način osigurala kultura demokratskoga dijaloga bez kojega gradski život nema smisla".

HHO u izjavi upozorava da bi takav razvoj događaja, koji već prijeti narušavanjem ljudskog prava na kvalitetu okoliša u toj četvrti, mogao oštetiti i pravo na građansku akciju.

"Odgovornost za to snosit će upravne strukture nastave li s neaktivnom pristranošću. Apeliramo i na ovlaštene govornike Katoličke crkve da legitimne razlike (pa i sukobe) među građanima ne interpretiraju ideologiziranjem, pa i osuđivanjem suprotnih stajališta, jer time djeluju protiv demokratizacije zajednice", stoji u izjavi HHO-a.

Pročitajte više