AFERA LEASING

Nađi: Fascinantno je koliko se malo u javnosti govori o Indexovom otkriću

Foto: Edvard Susak/FAH/POOL

BIVŠA direktorica RBA Leasinga je za Index otkrila da su leasing društva u Hrvatskoj 50 tisuća klijenata prevarila za više od 700 milijuna kuna.

Podsjetimo, utvrđeno je da su leasing kuće, mahom u vlasništvu banaka, suprotno potpisanom ugovoru i potpuno neosnovano, povećavale rate otplate za korisnike leasinga. Prevara je utvrđena u razdoblju od 2008. do 2020. godine, no mnogi neće moći doći do svog novca jer HANFA tvrdi da je većina slučajeva u zastari.

>> Aleksić o milijunskoj leasing prevari: Vujčiću je mjesto na optuženičkoj klupi

 

Davor Nađi, bivši saborski zastupnik i lider stranke Fokus, konstatirao je da se u javnosti malo govori o ovom važnom otkriću. Nađi konstatira da banka radi što želi, a Marić paušalnim obrtnicima šalje inspektore.

"Dok Raiffeisen banka i leasing rade što hoće, ministar Marić maltretira paušalne obrte i kumice na placu! Fascinantno je koliko se malo u javnosti govori o Indexovom otkriću prevare oko 50 000 građana.

Ono što me posebno zabrinjava u ovom slučaju je očita kontinuirana namjera Raiffeisen banke i povezanih društava da protuzakonito djeluju u Hrvatskoj na štetu naših građana", piše Nađi.

"Ministar Marić trenira strogoću na kumicama s placa"

"Sjetimo se afere s natječajem gdje su pokušali ugovoriti PR uslugu s ciljem vršenja pritiska na Ustavni sud i druge sudove. Prije toga su bili krediti u švicarcima kada su oštetili građane. Sada je to nastavljeno kroz Raiffeisen leasing gdje je očito da su namjerno varali i krali ljude, opet kroz mijenjanje dijela kamatne stope koji je trebao biti fiksan", kaže.

 

"Takvo ponašanje jedne financijske institucije u našoj državi mora biti nedopustivo i mora biti kažnjeno najstrože moguće.

Ministar Marić s jedne strane trenira strogoću na kumicama na placu i na paušalistima, dok njegovo ministarstvo kao i HANFA i HNB niti ne trepnu na ovakve prevare 50 000 naših sugrađana", kaže.

"Nedopustivo", konstatira Nađi.

"P.S. Čestitam na hrabrosti osobi koja je to sve razotkrila!

P.P.S. Pozivam sve koji su možda oštećeni da se dobro informiraju o pravnim mogućnostima naknade štete. Index je objavio intervju s odvjetnikom koji je pojasnio da ta potraživanja nisu otišla u zastaru", piše Nađi.

>> Odvjetnik za Index o ispovijesti bankarice: Tužite leasing kuće, nema zastare

Porezna krenula u masovnu provjeru paušalaca

A "Marićevo maltretiranje", kako Nađi piše, paušalaca i kumica na placu odnosi se na najavljenu inspekciju Porezne uprave.

Obavijest od prije četiri dana prenosimo u nastavku.

"Tijekom porezne reforme prepoznata je potreba za poticanjem razvoja malih poduzetnika ponajviše obrtnika koji samostalno obavljaju gospodarsku djelatnost.

Kroz mjere aktivne politike zapošljavanja omogućene su im potpore za samozapošljavanje te su izmijenjeni propisi čime je proširen krug obrtnika koji dohodak mogu i žele utvrđivati u paušalnom iznosu (povećanje praga za paušalno oporezivanje, ukidanje ograničenja glede djelatnosti koje se paušalno mogu oporezivati, smanjenje poreznog i administrativnog opterećenja). 

"Primijećeno korištenje poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona"

Međutim, primijećene su pojavnosti korištenja poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona kroz institut paušalnog obrta. Naime u određenim slučajevima umjesto sklapanja ugovora o nesamostalnom radu, potiče se osnivanje obrta koji dohodak utvrđuju u paušalnom iznosu te se naknade za posao koji ima obilježja nesamostalnog rada isplaćuju kroz isplate prema paušalnom obrtu.

Takva postupanja, motivirana isključivo kako bi se iskoristio način obračuna namijenjen paušalnim obrtnicima unatoč postojanju obilježja nesamostalnog rada, predstavljaju korištenje poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona. U tom dijelu podsjećamo na izričite zakonske odredbe sadržane u članku 12. a Općeg poreznog zakona (Korištenje poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona) i u članku 27. a Zakona o porezu na dohodak (Obilježja nesamostalnog rada).

Upitnik o načinu poslovanja

Porezna uprava pokrenut će postupke provjere s ciljem suzbijanja takvih pojava upućivanjem poziva da se popuni upitnik (Upitnik NR) o načinu poslovanja.

Usporedbom prikupljenih podataka o načinu poslovanja preispitat će se postoje li obilježja nesamostalnog rada te utvrditi koriste li se porezne pogodnosti protivno svrsi zakona. 

Ukoliko postoje saznanja da se kroz paušalni obrt prikriva nesamostalni rad, moguće ih je dostaviti Poreznoj upravi putem obrasca 'Pišite nam​'. 

Ističemo kako Porezna uprava podržava obrtnike koji odabirom paušalnog načina oporezivanja pojednostavljuju svoje poslovanje. Međutim, pritom će poduzimati i mjere kako bi se spriječilo korištenje poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona", priopćili su iz Porezne uprave.

Pročitajte više

 

Pročitajte više