Nađi: Ovo je prva rata grijeha Plenkovića i grupe Borg koju će plaćati građani

Foto: Robert Anic/PIXSELL

U Hrvatskom saboru održana je konferencija za medije povodom današnje rasprave o prijedlogu izmjena Zakona o mirovinskom sustavu, s naglaskom na najavljeno osnivanje novog alternativnog investicijskog fonda. Osim predsjednika stranke Fokus Davora Nađija okupljenima se obratio i saborski zastupnik Damir Bajs. 

"To je puzajuća nacionalizacija privatne mirovinske štednje"

"Vladajuća većina danas se hvali rastom mirovina koje je samo usklađenje automatizmom, dok s druge strane imamo set zakona kojim se planira osnivanje alternativnog investicijskog fonda, što je ništa drugo nego puzajuća nacionalizacija privatne mirovinske štednje", izjavio je Nađi te dodao da je intencija fonda da se privatne mirovine usmjere u fond kojim bi upravljala država.

"Ono što je zgodna slučajnost ili ipak nije slučajnost je ukupan iznos koji se planira prikupiti, a odgovara iznosu koji je potreban za refinanciranje dugova Fortenove", rekao je Nađi dodavši da se sama od sebe nameće teza da je ovo samo prva rata grijeha Andreja Plenkovića i grupe Borg koju će od svoje imovine platiti svi građani.

"Mi smo jedini predstavili vlastitu reformu mirovinskog sustava"

Rekao je da je stranka Fokus jedina stranka koja je predstavila vlastitu reformu mirovinskog sustava te je prijedlogom fonda za stabilizaciju mirovinskog sustava predviđeno da u godinama kad su porezni prihodi veliki, kao što je slučaj ove godine, dio viška bude usmjeren u taj fond, čime on uistinu ima stabilizacijski faktor, a u nastavku reforme planira veće izdvajanje za vlastitu štednju, a manje za prvi stup.

Okupljenima se obratio i Damir Bajs te je najavio vrlo aktivan angažman saborskih zastupnika iz redova Fokusa u raspravi oko osnivanja alternativnog investicijskog fonda.

"Ovo bi bio svjetski presedan"

"Tražit ćemo hitno odbacivanje ove sulude ideje. To bi bio svjetski presedan, da država uzima privatnu imovinu od građana pa je ulaže u fondove visokog rizika, i to pod državnim jamstvom. Fondovi trebaju investirati, ali ne se izlagati pretjeranom riziku", izjavio je Bajs te najavio da će Fokus predstaviti prijedlog da građani mogu povući bitno veća sredstva nego do sada jer je to njihova imovina i oni time trebaju raspolagati kada trebaju, a ne kad im to država dozvoli.

Na samom kraju, Davor Nađi prokomentirao je aktualnu situaciju u zahlađenju diplomatskih odnosa između Hrvatske i Srbije. "Ovo je zanimljiv obrazac koji se pojavljuje u svakoj predizbornoj kampanji.

"Plenković i Vučić su kolege"

Plenković i Vučić su kolege iz Europske pučke stranke, a iza ugla su nam izbori - prvo u Srbiji, zatim i Hrvatskoj. Takve teme se dižu da bi Plenković i Vučić gradili svoje kampanje i dobivali jeftine političke poene, pa je za pretpostaviti da su iz udobnosti briselskih fotelja dogovorili jedan dupli pas", ustvrdio je Nađi.

Pročitajte više