Nadzorni odbor Ine o izvješću interne kontrole vezano za libijsku naftu

NADZORNI odbor Ine prihvatio je danas informaciju interne revizije vezano za kupnju libijske nafte i agentski ugovor s austrijskom tvrtkom Leina Petroleum Corporation, te zaključio da Uprava mora dati svoj stav da li postoji odgovornost vezano za taj problem, doznaje se danas iz izvora bliskih hrvatskoj naftnoj kompaniji i njenom Nadzornom odboru.

Nakon što je početkom prosinca otvorena afera oko uvoza libijske nafte, interna revizija Ine je, prema pisanju medija, potvrdila da nema osnove za ugovor i plaćanje provizije austrijskoj tvrtki.

Interna kontrola je, kako je bilo prenijeto, potvrdila da Leina Petroleum Corporation za posredništvo traži visoku proviziju, ali i da u Ini ti računi za proviziju nisu likvidirani niti plaćeni.

Iz Ine su također ponavljali da aneks tom ugovoru, a koji se tiče provizije nije potpisan, da Leini Petroleumu ništa nije, niti će biti plaćeno za posredništvo.

Kako je tijekom afere s libijskom naftom bilo preneseno, Leina Petroleum je od Ine kao proviziju za libijsku naftu zatražila iznos od 180 tisuća američkih dolara. Riječ je o dva tankera od po 80 tisuća tona, a tražena je provizija od 15 centi po baralu nafte, što je prema pisanju medija daleko više od uobičajeno provizije. Također je bilo objavljeno da bi u Hrvatsku do kraja godine trebao stići još jedan tanker libijske nafte s količinom od 80 tisuća tona, pa bi se ukupan iznos provizije popeo na 240 tisuća dolara.

Nadzorni odbor Ine danas je raspravljao i o informaciji o planovima Ine za iduću godinu. Taj će se program, kako se doznaje, još razmatrati i očekuje se da plan bude kompletiran u siječnju, a sredinom idućeg mjeseca očekuje se i nova sjednica Nadzornog odbora Ine.

(Hina) bn ds

Pročitajte više