Nadzorni odbor osječkog IPK o početku privatizacije

NADZORNI odbor osječkog poljoprivrednog kombinata IPK zaključio je danas kako je krajnje vrijeme za početak privatizacije te da će privatizacija početi u četiri IPKova poduzeća iz primarne poljoprivredne proizvodnje, izvijestili su čelnici Nadzornog odbora na konferenciji za novinare.

Predsjednik NO-a Ivica Pančić kazao je da je sporazumom većinskih vlasnika tog kombinata - Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) i Slavonske banke - dogovoreno da privatizacije počne u poduzećima ´Ratarstvo-stočarstvo´, ´Oranica´, IPK ´Croatia´ i Tvornici stočne hrane i to raspisivanjem javnoga natječaja, za što će se zatražiti suglasnost većinskih vlasnika.

Ako privatizacija ne počne vrlo brzo, rekao je Pančić, ta bi društva mogla završiti u stečaju, s poznatom sudbinom zaposlenika. Radi izbjegavanja takvih problema, Nadzorni odbor je odlučio privatizaciju započeti u tim tvrtkama jer se privatizacija profitabilnih poduzeća, smatra Pančić, može rješavati kasnije.

Predsjednik Uprave IPK Zvonko Erak rekao je kako za navedena društva postoje određena pisma namjere koja su ´više načelne naravi´ te da će se do konkretnih ponuda i uvjeta privatizacije doći putem javnoga natječaja.

Erak je kazao da su nakon pisma namjere o kupnji IPK-ove Tvornice ulja u Čepinu, koje je uputila zagrebačka ´Zvijeda´, s predstavnicima te tvrtke održani razgovori tehničko-financijske naravi ´kako bi se mogli precizirati uvjeti prodaje´. Kako je istaknuto, NO očekuje očitovanje većinskih vlasnika o predloženom planu privatizacije u roku ne duljem od osam dana, a ponude se očekuju polovicom ili krajem veljače.

Pročitajte više