Nafta, dolar i zlato - sve je kako treba biti?

S POČETKOM današnjeg trgovanja na svjetskim burzama dolar je umanjio svoju vrijednost spram eura, dok je i cijena nafte pala na 113,93 dolara za barel, a zlato je na najnižoj razini od prosinca 2007. godine - 826 dolara za uncu.

Iako bi slab dolar trebao negativno utjecati i na cijenu nafte, trenutno se njegova slaba vrijednost odražava na cijenu zlata. Od početka godine, zlato je izgubilo na vrijednosti 2,2 posto jer je splasnuo strah od inflacije kada su veliki ulagači investirali u "sigurnije" plemenite metale.

Kada je riječ o jačanju američkog dolara, taj period bi mogao potrajati ako se nešto ne promjeni nakon gospodarskih statistika koje se objavljuju u srijedu. U gospodarske statistike uključena je robna razmjena s inozemstvom i podaci o prihodima od prodaje u maloprodaji.

Očekivanja sutrašnje analize su optimistična. Trenutna cijena dolara od 1,4861 za jedan euro je najviša u zadnjih šest mjeseci dok je trenutna cijena nafte ugodnih 113,93 dolara za barel, a od početka današnjeg trgovanja kretala se na granici od 113 do 114 dolara za barel.

V.M.

Pročitajte više