Nafta ispod 60 dolara po barelu



CIJENE nafte nastavile su sa svojim padom danas nakon što je jedna od glavnih institucija zadržala svoja loša predviđanja za potražnju nafte u ovoj godini, uništivši nade u brzi oporavak cijena.

Cijena nafte za dostavu u kolovozu bila je 79 centi niža nego jučer na njujorškom tržištu, na 59,62 dolara po barelu, što je 1,3 posto lošija cijena nego jučer, kad je nafta neko vrijeme bilježila oporavak, ali se do kraja dana vratila na malo iznad 60 dolara po barelu.

Potrošnja kao 2006.

Međunarodna agencija za energiju predviđa kako će potražnja za naftom u 2009. godini pasti za 2,9 posto, budući da se razvijena gospodarstva oporavljaju slabije nego što se nadalo. To novo predviđanje malo je bolje od zadnjeg, ali potražnja za naftom će i dalje ostati na razini sličnoj onoj iz 2006. godine, kad su cijena nafte bile dramatično niže nego danas.

U zadnjih četiri mjeseca, a posebno u lipnju, cijena nafte doživjela je veliki oporavak nakon što je u ožujku pala na ispod 40 dolara po barelu. Stručnjake je takav oporavak cijena začudio, jer unatoč pokazateljima na dioničkim i valutnim tržištima potražnja je i dalje na iznimno niskoj razini.

Idemo na 50 dolara po barelu?

U velikoj mjeri je oporavku cijena nafte pridonio pad vrijednosti američkog dolara prema ključnim svjetskim valutama, ali mnogi su upozoravali da će zbog takve neutemeljenosti cijene u tržišnim temeljima morati doći do korekcije, koju upravo vidimo na djelu. Procjene su da će se prosječna cijena nafte za 2009. kretati na oko 65 dolara po barelu, a kratkoročna predviđanja kažu da bi nafta uskoro mogla pasti na 50 dolara po barelu.

"Stvari su i dalje jako loše. Čini se da SAD drugu godinu zaredom neće imati dobru vozačku sezonu, ali postoje naznake kako će stvari biti bolje nagodinu", rekao je urednik izvještaja Međunarodne agencije za energiju.

Pročitajte više