Nafta iznad 96 dolara po barelu

ZAHVALJUJUĆI iznenađujućem padu zaliha u SAD, sirova nafta je jučer na njujorškoj burzi prešla cijenu od 96 dolara od barelu.

S druge strane, jučer i američki dolar došao na rekordno nisku razinu u odnosu na euro. Tako se za jedan euro može dobiti 1,40 američkih dolara, za kanadski dolar 1,06 američkih dolara (što je prvi takav slučaj od daleke 1957. godine), dok je britanska funta koštala 2,06 američkih dolara.

Međutim, čak i uz ovako smanjenju vrijednost, mnogi ekonomisti, poput brokera Kena Fasagawe iz Fimat Japana, tvrde kako svjetske burze "koračaju prema nepoznatom teritoriju".

Naime, ako se uz nisku cijenu dolara uračuna i inflacija, današnja razina cijene nafte je sve bliža rekordima iz 1980. godine čijih 38 dolara po barelu odgovarala zasad još nedosegnutoj psihološkoj barijeri od preko 100 dolara po barelu.

Kao znak nesigurnosti na svjetskim burzama se tumači i sve veća cijena zlata, koje predstavlja omiljeno utočište investitora u burnim vremenima. Zlato je jučer u New Yorku prešlo barijeru od 800 dolara po unci.

Zlato je posljednji put takvu granicu prešlo 1980. godine, ali tadašnja nominalna vrijednost od 800 dolara bi odgovarala današnjoj realnoj vrijednosti od 2000 dolara po unci.

D.A.

Pročitajte više