Nagasaki obilježio 63. godišnjicu nuklearnog napada

PRIJE točno 63 godine, 9. kolovoza 1945. godine američki bombarder B-29 ispustio je atomsku bombu, kodnog naziva "Fat men", na japanski grad Nagasaki, zbog čega su smrtno stradale oko 74 tisuće Japanaca.

Nije poznat točan broj ljudi koji su platili zbog širenja radijacije ili broj onih koji posljedice takve vrste bombardiranja trpe i dan danas. Dosad prikupljeni podaci govore da je smrtno stradalo ukupno 145.984, a toj crnoj listi na današnjoj je komemoraciji dodano još 3.058 imena.

Osim ljudskih žrtava, u potpunosti su razoreni svi objekti u radijusu od 1,6 kilometara, dok je šire područje bilo zahvaćeno vatrom.

Na 63. godišnjicu danas je u tamošnjem Parku mira upriličena komemoracija za sve stradale, na kojoj se okupilo oko 5.400 osoba.

"Neproizvodnja, neposjedovanje i nedopuštanje nuklearnog oružja"

Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue na komemoraciji je odaslao apel svim svjetskim liderima da prekinu s nuklearnim naoružanjem. Osim toga, poručio je da Japan, kao jedina zemlja u svijetu koja je doživjela takvo nuklearno razaranje, ima zadatak i odgovornost da poduzme inicijativu u iskorjenjivanju nuklearnog oružja.

Isto tako, japanska vlada mora u cilju denuklearizacije sve napraviti da bi Demokratska Republika Koreja ukinula sve svoje nuklearne programe.

Japanski premijer Jasuo Fukuda je na komemoraciji poručio da cijeli svijet mora ustrajati na onome što već godinama održava sam Japan, a što je sabrano u tri principa: neproizvodnje, neposjedovanja i nedopuštanja nuklearnog oružja na domaćem teritoriju.

U 11.02 sati, kada su prije 63 godine Amerikanci bacili bombu na Nagasaki, svi okupljeni su se prisjetili žrtava minutom šutnje.

Ig.M.
Foto: AFP

Pročitajte više