Najavljen stečaj PR agencije kojoj je Duspara platio 58.000 kuna da mu osigura nastup na HTV-u

Foto: Google Street View

U SKRAĆENOM stečajnom postupku uskoro bi se mogla naći još jedna politička stranka, Pokret za modernu Hrvatsku, te agencija za odnose s javnošću Moire Pr, doznaje se na Trgovačkom sudu.

Taj je sud objavio oglas kojim pozivaju zastupnike Pokreta da u skraćenom stečajnom postupku podnesu ovjeren popis imovine i obaveze. Istovremeno vjerovnici koji potražuju 8175 kuna pozvani su da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka.

Pokret za modernu Hrvatsku osnovan je u listopadu 2011. kada je za predsjednika u četverogodišnjem mandatu izabaran Damir Gašparović, nekadašnji savjetnik Ivice Račana, član izvršnog odbora SDP-a, kandidat za potpredsjednika te stranke i dugogodišnji sindikalis. U predsjedništvo stranke  bili su izabrani  sindikalna aktivistica Mirjana Mihelja, Mladen Visković i Željko Landripet. Kao stranačke prioritete navodili su rast socijalne države, jačanje demokratskog sustava te razvoj gospodarskih potencijala.

Stranka je sudjelovala na izborima za Europski parlament 2014. s listom koju je predvodio Gašparević. Na listi su bili i general zbora u mirovini Ante Roso te najbolji strijelac malonogometne reprezentacije Hrvatske svih vremena Robert Grdović.

Prema odluci suda, ako osobe ovlaštene za zastupanje dužnika po zakonu u roku od 15 dana ne podnesu popis imovine, ili  ako u roku od 45 dana niti jedan vjerovnik ne predloži otvaranje stečajnog postupka, smatrat će se da je Pokret za modernu Hrvatsku nesposoban za plaćanje. U tom slučaju sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

PR agencija prozivana da je za novac osiguravaju medijski prostor na HTV-u

Što se tiče agencije Moire Pr. Trgovački sud je donio zaključak prema kojem se HZMO poziva da za tu tvrtku u likvidaciji u roku od osam dana dostavi podatke o zaposlenima kako bi se mogao provesti skraćeni stečajni postupak.

Ta je agencija prije nekoliko godina prozivana da je na temelju poznanstava s  nekadašnjim urednicama i novinarkama HTV-a - Hloverkom Novak Srzić, Dijanom Čuljak i Ivanom Šikić - svojim klijentima za novac osiguravaju medijski prostor na javnoj televiziji.

Agencija je u središte skandala došla krajem 2008. kada je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara javno izjavio da je izdvojio 58.000 kuna iz gradskog proračuna za nastup u emisijama HTV-a. Duspara je tada rekao i da je nastupe dogovorio potpisavši ugovore s agencijom Moire Pr. Na Programskom vijeću HRT-a krajem 2008. bilo je i zatraženo da se ispitaju navodne sumnjive aktivnosti , a u prosincu iste godine provedena je kriminalistička obrada nad gradonačelnikom Dusparom, agencijom Moire Pr te HRT-om u kojoj je, prema medijskim napisima, bilo ispitano i više urednika i novinara javne televizije.

Vlasnica agencije Irena Nakić Cirkveni negirala je navodno sumnjive poslove s HRT-om, a tvrdila je i da je s gradonačelnikom Dusparom potpisala legalan ugovor.

Državno odvjetništvo krajem prosinca 2008. priopćilo je da u slučaju sklapanja ugovora s marketinškom agencijom Moire Pr. iz Zagreba nema osnove za podnošenje kaznene prijave protiv gradonačelnika Mirka Duspare te da iz sklopljena ugovora ne proizlazi da je plaćeno gostovanje na emisijama HRT-a.

Postupak likvidacije agencije pokrenut je u veljači 2010. a prema posljednjem zaključku Trgovačkog suda skraćeni stečajni postupak provest će se ako se utvrdi da nema zaposlenih, ako ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana te ako nisu ispunjene pretpostavke za pokretanje drugog postupka radi brisanja iz sudskoga registra

Pročitajte više