Najavljena kaznena prijava protiv menadžmenta "Salonita"

UDRUGA oboljelih od azbestoze iz Vranjica i Udruga za zaštitu okoliša "Barbarinac" idući će tjedan Općinskom državnom odvjetništvu podnijeti Kaznenu prijavu protiv bivših i sadašnjih članova Uprave i Nadzornog odbora vranjičkog Salonita d.d., najavio je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu Veljko Mikelić, pravni zastupnik oboljelih od azbestoze.

Kaznena prijava podnosi se za tri kaznena djela, uključujući i ubojstvo iz nehaja mnogig radnika "Salonita" i građana Solina zbog nepropisnog rada sa azbestom i azbestnim otpadom, izvijestio je predsjednik udruge "Eko-Kvarner" Vjeran Piršić.

Ukoliko Hrvatska do početka pristupnih pregovora s EU problem azbesta ne riješi, obratit ćemo se za pomoć europskim ekološkim udrugama i izvršiti pritisak, rekao je Piršić. Ustvrdio je da država dosada nije učinila ništa da od azbesta zaštiti svoje ljudi. Predsjednik Udruge za zaštitu okoliša "Barbarinac" Lovre Grgić ustvrdio je da je od bolesti uzrokovanih azbestom umrlo 200 radnika "Salonita", a 400 je oboljelo. Napomenuo je da se prava brojka ne zna jer se sustavna evidencija ne provodi.

Od raka kojega izaziva azbest u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji računaju da oboli jedan čovjek na milijun stanovnika.

Po Grgićevim riječima u Hrvatskoj je već registrirano 90 oboljelih. Također je rekao da azbestoza može mirovati i pojaviti se za 30-tak godina pa se očekuju tisuće oboljelih.

Predsjednik Udruge oboljelih od azbestoze Grgo Mandić rekao je da nikome nije u interesu da se tvornica zatvori, ali da azbest treba izbaciti.

Piršić je rekao da im je danas ministar zdravstva Neven Ljubičić potvrdio da sukladno Listi otrova čija se proizvodnja, promet i uporaba zabranjuju (donijetoj na temelju Zakona o otrovima i usklađenom sa direktivama EU), od 1. siječnja 2006. stupa na snagu zabrana prozvodnje, prometa i uporabe azbesta.

Mikelić je rekao da su jutros u Državnom odvjetništvu saznali da će USKOK početi izvide protiv navodnog danskog ulagača u vranički "Salonit". Rekao je da sumnja u ulagače, jer trošak dekontaminacije "Salonita" prelazi trošak investicije.

Rečeno je i da je Jozo Ćurković, jedan od vlasnika, u bijegu, odnosno da je u BiH i da nije dostupan hrvatskim organima gonjenja.

Pročitajte više