Najavljeni Dani instituta za fiziku 2004.

ZNANSTVENO-POPULARNE "Dane Instituta za fiziku 2004.", koji će se održati u Zagrebu od 4. do 6. veljače, posjetit će tisuću učenika, studenata i drugih, najavljeno je danas na konferenciji za tisak u tom institutu (IFS).

Posjetiteljima će biti održane prezentacije "vrli novi nanosvijet", "čudesan svijet magnetizma", laserska "rekonstrukcija stvarnosti" te "izradba sladoleda tekućim dušikom".

U okviru Dana sutra će se održati znanstvena konferencija i promocijska predavanja, a prekosutra okrugli stol na kojem će sudjelovati istaknuti predstavnici hrvatske znanstvene javnosti, među kojima i najviši dužnosnici u području znanosti, rečeno je.

Carnet će događaje prenositi u područne centre na sveučilištima u Rijeci, Splitu i Osijeku, a moći će se pratiti i preko interneta.

Predviđena su predavanja znanstvenika i stručnjaka iz više drugih područja - umjetnosti, biologije, forenzike, financija - koji su, zahvaljujući svojoj izvornoj naobrazbi iz fizike, postigli uspjehe u interdisciplinarnim istraživanjima, rečeno je.

Okrugli stol posvećen je ulozi javnih instituta u prirodnim znanostima i obrazovanju. "Nadam se da ćemo dati pozitivan prilog jer je velik dio hrvatskih znanstvenih istraživanja koncentriran na javnim institutima", kazao je Branko Gumhalter s Instituta.

Učenici će moći vidjeti laboratorije i tijek istraživanja jer je važno da demistificiramo fiziku, kazao je Ognjen Milat s Instituta. Pohvalio je odziv škola i izrazio žaljenje što su neke škole morali odbiti zbog ograničena prostora.

Institut za fiziku organizira visoko stručna istraživanja iz uskog područja fizike atoma, molekula, plazme, kondenzirane tvari, uključivo i površinsku fiziku. Zapošljava 46 istraživača koji rade na 18 međunarodnih projekata. Broj njihovih objavljenih radova, po podatcima Instituta (1,5 u prosjeku po istraživaču na godinu), gotovo je dvostruko veći od hrvatskog prosjeka.

Osim Dana koje priređuju više godina aktivno sudjeluju u programima popularizacije fizike na internetu (e-škola).

Pročitajte više