Najavljeni novi pregovori o formiranju vlade u Španjolskoj

Foto: EPA

ŠPANJOLSKI premijer Pedro Sanchez i Pablo Iglesias, vođa lijeve formacije Unidas Podemos, najavili su nove pregovore oko formiranja vlade samo dan nakon što su pregovori propali.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Sancheza nastoji postići sporazum s Unidas Podemosom otkako je pobijedila u travnju na izborima, ali tada nije dobila dovoljno zastupničkih mjesta za samostalno formiranje vlade.

Spremni nastaviti razgovore

Ne dobiju li do 23. rujna novu vladu, Španjolci će na prijevremene izbore 10. studenoga. To bi bili četvrti izbori u Španjolskoj u četiri godine.

Pregovarači PSOE-a i Unidas Podemosa u utorak su nakon četverosatnog sastanka rekli novinarima da su pregovori u slijepoj ulici te da nema načina za postizanje dogovora.

PSOE želi manjinsku vladu s vanjskom podrškom Unidas Podemosa, bez sudjelovanja te manje formacije u vlasti. Unidas Podemos odbija dati podršku bez ulaska u vladu.

Međutim, Sanchez i Iglesias poručili su tijekom sjednice parlamenta da su spremni nastaviti razgovore premda nisu ponudili kompromis u pitanjima na kojima su prijašnji pregovori propali.

Sanchez je odbio Iglesiasovu ponudu za sastanak u četiri oka rekavši da će mu predstaviti svoju ponudu preko pregovaračkog tima. No naznačio je da ta ponuda neće uključivati Unidas Podemos kao koalicijskog partnera.

"Puno je načina za postizanje sporazuma... Budete li imali prijedloge, saslušat ćemo ih. Dopustite da zaživi progresivna vlada za koju su glasali Španjolci", rekao je Sanchez u obraćanju Iglesiasu apeliravši tako da ne blokira formiranje manjinske vlade PSOE-a.

Iglesias je rekao kako je htio da PSOE izađe s istom ponudom kao u lipnju, kada je ponudio Unidas Podemosu jedno potpredsjedničko mjesto u vladi i tri ministarstva umjesto sadašnje ponude koja uključuje samo pozicije u državnim institucijama.

PSOE je povukao tu svoju ponudu nakon što je Unidas Podemos u srpnju tražio više od navedenog.

"Još jednom vam pružam ruku", napomenuo je Iglesias usmjerivši pogled prema Sanchezu tijekom parlamentarne rasprave.

"Vi ste nam bili dali ponudu, a mi vama kontraponudu. Predlažem vam da na temelju tih dviju ponuda sjednemo i pregovaramo", dodao je.

Iglesias vjeruje da bi stanovnici Španjolske bili dobitnici takvog sporazuma o formiranju vlade premda nijedna od te dvije stranke ne bi dobila ono što traži.

Ankete naklonjene Sanchezu

No vrijeme za postizanje sporazuma sve brže istječe. Dva neimenovana izvora iz vlade rekla su da će vjerojatno španjolski kralj Felipe VI. idući utorak konzultirati političke stranke kako bi vidio postoji li održiva vlada na horizontu.

Nakon toga bi od potencijalnog lidera te vlade, što je sada Sanchez, trebao zatražiti da 23. rujna prezentira svoju kandidaturu u parlamentu poslije čega bi se glasalo o tome. U srpnju je Sanchez dva puta odbijen tijekom glasanja u parlamentu nakon što je Unidas Podemos odbio njegovu ponudu o koalicijskoj vladi.

Novo glasanje za dvanaest dana bila bi njegova posljednja prilika za ostanak na vlasti.

Ankete, međutim, pokazuju da bi na izborima u studenome ponovno pobijedili Sanchezovi socijalisti, ali također bez dobivanja potrebnih 176 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta za samostalno formiranje vlade.

Da bi imali manjinsku vladu, ostale stranke bi ih trebale podržati ili se suzdržati od glasanja o vladi. Ostale oporbene stranke to odbijaju. Zasad nijedna stranka ne može osigurati dovoljan broj glasova na izborima za samostalno formiranje vlade, kao što je desetljećima bio slučaj.

Prije pet godina su na španjolskoj političkoj sceni iskočile tri nove stranke narušivši tradicionalno dvostranačje lijevog centra PSOE i desnog centra Narodne stranke. Španjolska na nacionalnoj razini nema iskustvo koalicijskih vlada.

Pročitajte više