Najavljeni uragani za Španjolsku. Meteorolozi: Mogli bi biti razorni

Ilustracija: EPA

Španjolska meteorološka služba objavila je da bi Španjolsku ovog ljeta mogli pogoditi uragani te da bi posljedice mogle biti razorne, prenosi Euro Weekly News.

Španjolska se nalazi usred sezone uragana. Svake godine, od 1. lipnja do 30. studenog, zemlju poharaju uragani. Meteorolozi su zabrinuti kako rastuće temperature mora mogu utjecati na stvaranje uragana u Atlantskom oceanu, uzrokujući povećani rizik.

Sljedećih će tjedana vremenski uvjeti u Španjolskoj biti spremni za uragan koji bi mogao ozbiljno promijeniti vrijeme u zemlji.

Uragani u Španjolskoj

Kroz povijesti, Španjolsku nije pogodilo mnogo uragana. Pirenejski poluotok nalazi se na geografskoj širini gdje su temperature mora niže nego u tropima. Suhi vjetrovi koji pušu iz Sahare smanjuju vlažnost okoliša.

Međutim, u posljednje vrijeme porast temperature mora povećava rizik od ove meteorološke pojave. Prema Europskoj službi za klimatske promjene Copernicus (C3S), 24. srpnja zabilježena je temperatura mora od 28.4 stupnja Celzija.

Španjolska je imala strah od uragana Vince 2005. kada se formirao u blizini Madeire i smanjio snagu. Uragan Ophelia 2017. bio je uragan kategorije 3. Prošao je nekoliko stotina kilometara od Galicije te generirao oluju koja je pogoršala aktivne šumske požare u tom području.

Uragan Leslie pogodio je Španjolsku 2018. Formirao se u blizini Azorskih otoka i pogodio Portugal kao oluja 1. kategorije. Oluja je uzrokovala veliku štetu u Španjolskoj i tisuće građana ostavila bez struje. Meteorolozi ističu da će ekstremni uragani postati sve češći u Španjolskoj, kao i toplinski valovi, oluje i jake kiše.

Pročitajte više