Najavljeno arheološko savjetovanje u Puli

RAVNATELJICA Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju "MedulinBrijuni" Vesna Girardi-Jurkić na današnjoj je konferenciji za novinare najavila da se od sutra u Puli održava četverodnevan međunarodni skup "Kultovi i vjerovanja kroz povijesna razdoblja".

Po njezinim riječima ovogodišnje, jubilarno, X. međunarodno arheološko savjetovanje okupit će 58 izlagača i znanstvenika iz Hrvatske, Italije, Rumunjske, Francuske, Španjolske, Srbije i Crne Gore i Slovenije koji će raspravljati o znanstveno-istraživačkim arheološkim djelatnostima.

To je dokaz kako je zanimanje znanstvenika za savjetovanje golemo, što pokazuje da ono postupno prerasta u tzv. kongresni skup na kojem se mora raditi u odsjecima, ustvrdila je Girardi-Jurkić.

Dodala je kako je upravo to, unatoč pomanjkanju novca, potaknulo vodstvo Međunarodnoga istraživačkog centra da sustavno unaprjeđuje istraživačku arheološku djelatnost, zaštitu spomeničke baštine, organizaciju arheoloških iskapanja i konzervaciju starina.

Savjetovanje će, među ostalim, popratiti predavanje "Duhovna kultura antičke Istre", otvorenje izložbe "Rimski medaljoni u hrvatskim muzejima" i predstavljanje zbornika projekta "Prahistorija i antika hrvatskoga povijesnog prostora".

Pročitajte više