Najbliži Plenkovićev suradnik otkrio koga smatra krivim za Kolindin poraz

Screenshot: N1 Televizija

GLASNOGOVORNIK vlade Marko Milić gostovao je jutros na N1 Televiziji gdje je komentirao rezultate predsjedničkih izbora te stanje u HDZ-u nakon poraza Kolinde od Zorana Milanovića.

Čestitao je Zoranu Milanoviću i aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović pa podsjetio da Zoran Milanović nije čestitao Kolindi Grabar-Kitarović kada je postala predsjednica.

Na pitanje zašto on kao glasnogovornik vlade komentira dinamiku u HDZ-u kaže: "Ja sam član HDZ-a, zar bih trebao šutjeti, kao neki ignorirati političku utakmicu i prvom krugu i tek kasnije se pojavljivati izvan svega i dijeliti lekcije vodstvu HDZ-a? Tu smo i mislim da je poticajno i poželjno da se svi članovi HDZ-a angažiraju koliko mogu", rekao je.

Tko je kriv za poraz?

Na pitanje tko je kriv za poraz odgovara da se pokazalo da je glas za Miroslava Škoru u prvom krugu bio glas za Zorana Milanovića koji mu je omogućio prednost. No, kasnije je rekao kako su predsjednički izbori zapravo impresije građana o samom kandidatu pa se čini da uz Škoru i Kolindu krivi za poraz.

"Što se tiče drugog kruga izbora, vidjeli smo veći broj nevažećih glasova i da su postojali konkretni apeli iz stožera Miroslava Škore da se u drugom krugu poništavaju listići, što je nastavak njihove politike i ambicija da podijele biračko tijelo HDZ-a, rekao bih i članstvo HDZ-a."

Nastavio je da je Škoro išao zbunjivati desne birače i raditi podjele unutar biračkog tijela HDZ-a.

Milić kaže kako se snaga svake stranke najviše mjeri na parlamentarnim izborima, nešto manje na lokalnim i europskim izborima. "Predsjednički izbori su u najvećoj mjeri personalizirani. Mi moramo iščitati poruke birača, ali predsjednički izbori su u najvećoj mjeri impresije građana o samom kandidatu", smatra Milić dajući time do znanja da je zapravo za poraz najviše kriva sama Kolinda.

Na pitanje o Kolindinim gafovima, Milić kaže sljedeće: "Što se tiče nekih izjava, naravno da i to sve utječe na ishod, ali to ćemo sve uzeti u obzir u analizi koju ćemo raditi."

Kolindina kampanja išla prema biračima desnice

"U parlamentarnim izborima smo vodili kampanju usmjerenu prema desnom centru, ali otvorenu prema desnici i lijevom centru. U predsjedničkoj kampanji je bio puno veći fokus na biračima desnice, što možda nije bilo u stilu kampanje koju smo dosad vodili", komentirao je Milić.

Na pitanje o neposluhu u stranci, točnije HDZ-ovcima koji su se javno priklonili Miroslavu Škori, Milić nije odgovorio je li to stranci prihvatljivo ili neprihvatljivo.

"Culej je napravio ono što je i sam predsjednik stranke, ali i neki visoki dužnosnici, očekivao. U prvom krugu je glasao srcem. Kasnije se vratio kad je taj njegov kandidat ispao. Vratio se matici, vratio se HDZ-u", rekao je Milić. Na ponovni upit je li to prihvatljivo ili ne Milić govori da sada svatko sam sa sobom treba razmisliti o postupcima koje su radili prije izbora i za vrijeme izbora. "Na kraju se ipak opredijelio za kandidatkinju HDZ-a", dodao je.

Milić priznaje da je dio članova i dužnosnika HDZ-a odlučio ignorirati prvi krug predsjedničkih izbora ili čak na jedan način dati potporu drugim kandidatima. "Takva poruka pokazuje da neki žele dva HDZ-a. Ne može biti dva HDZ-a, neće biti dva HDZ-a. Svaka politika koja razdvaja stranku, koja stvara raskol, je politika koja će vratiti na vlast SDP", rekao je Milić.

Već ima kandidata za Plenkovićevo mjesto, šefa HDZ-a

Neki su već sinoć najavili da će se vjerojatno uključiti u utrku za šefa HDZ-a. "Svatko se može kandidirati. Podsjećam samo da je među njima bilo istih onih koji su takve svoje ambicije izražavali već nekoliko puta u vrlo osjetljivim političkim uvjetima, primjerice kad se radila rekonstrukcija vlade. Je li to moralno?  Isti ti ljudi su se u kampanji pojavili samo te dvije izborne nedjelje i komentirali rezultate stanja na terenu. Prema tome, ne bih trošio riječi na njih više. HDZ-ovi članovi će odlučiti o tome. Kada promotrimo četiri godine mandata Plenkovića, uz njega smo izborili pobjede, stranka je financijski konsolidirana, ima redovno poslovanje, bez kredita, repova i dugova", komentirao je Milić.

Hoće li se Kolinda vratiti u stranku?

"Nemam nikakvih informacija o tome. Ona je jučer održala jedan dobar politički govor. Mislim da i njoj treba nekoliko dana odmora. Jako je puno radila za Hrvatsku proteklih godina", rekao je Milić.

Hoće li Plenković na inauguraciju Milanovića?

"Mi smo otvoreni za suradnju. To će biti jedna politička kohabitacija jer se radi o dvije potpuno različite političke opcije. U interesu je da surađujemo i mi ćemo surađivati. Milanoviću želimo puno uspjeha u radu. ali isto tako želimo da i on ostane onakav kakav je bio sinoć u govoru - pomirljiv s voljom za suradnju - a ne kao što je bio na debatama, agresivan i stvarao je podjele", rekao je Milić.

Postoje li neke neugodne stvari oko Kolinde koje bi sada mogle izaći u javnost?

"Ne vjerujem u to, debate u kojima se svašta pričalo su iza nas. Ja osobno nemam nikakvih saznanja, a često se u tim debatama i u javnosti pričalo o iluzijama koje su dolazile iz Škorinih krugova", rekao je Milić.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz predsjedničke izbore instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: predsjednički izbori

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više