Najbogatiji grad u državi već 4 dana nema pitke vode, cisterne voze kao 1991. godine

Ilustracija: Index

NAJBOGATIJI grad u državi, kako za Dubrovnik voli reći gradonačelnik Andro Vlahušić, već četiri dana nema pitku vodu. Voda se raznosi cisternama, a baš kao i u ratno vrijeme, gradska tvrtka Vodovod svakoga dana objavljuje gdje će i u koje vrijeme cisterna posjetiti koji dio Grada.

Cisterno kao i 1991. godine

"Mutnoća vode na izvorištima Palate, Duboke Ljute, Zavrelja i Šumeta je unutar dozvoljenih vrijednosti, ali je u dijelovima vodoopskrbne mreže još uvijek povišena pa se zbog potpune sigurnosti potrošača ne preporučuje za piće", današnja je obavijest gradskog Vodovoda uz dodatak da je i mutnoća Omble u opadanju u odnosu na prethodne dane, no još uvijek prelazi maksimalnu dozvoljenu vrijednost, te se ni voda u vodoopskrbnom sustavu Dubrovnika ne preporučuje za piće.

Vode za piće nema ni na dubrovačkim Elafitima, a cisterna dijeli vodu i u susjednoj Općini Župa dubrovačka. Dubrovčani tako svakog dana s nestrpljenjem čekaju obavijesti kako bi bili spremni za dolazak cisterne.

Pred gotovo svake izbore, svaki kandidat za gradonačelnika Dubrovnika, uključujući i aktualnog Vlahušića, obećava kako će građani napokon dobiti pročistač vode te će se izbjeći da pred svaku veliku kišu Grad ostane bez pitke vode.

Nije samo pročistač

U lipnju ove godine napokon je i potpisan ugovor o izgradnji, a pročistač je predstavljen kao "veliki garant sigurnosti". Francuska tvrtka Degremont odabrana je za izgradnju pročistača za vodu na izvorištu Omble koji bi trebao biti stavljen u funkciju do 1. svibnja 2017. godine. Vrijednost izgradnje pročistača je 56 milijuna kuna.

No, kako se otkrilo u posljednje vrijeme, Dubrovniku ne nedostaje samo to, valjat će očistiti tunele i cijevi kojima je odavno istekao vijek trajanja, pucaju često i kanalizacijske cijevi koje u sezoni onečišćuju plaže, a i sam vodovodni sustav grada Dubrovnika često puca. Mnogi su tako uvjereni kako sam pročistač neće riješiti problematiku pitke i čiste vode za Dubrovnik.  

 

Pročitajte više