Najbolji dan na Wall Streetu u 2009.: Megabanka objavila da je profitirala i svi sretni

NAJBOLJI dan ove godine na Wall Streetu dogodio se jučer kada su dionice konačno zabilježile uočljiv rast i to od samog otvaranja njujorške burze, a optimizam se osjetio u cijelome svijetu - u Kini, Japanu, Brazilu... Jučerašnji je dan toliko usrećio dioničare, da se već polako nagađa da je najgore razdoblje bankarske krize gotovo.

To se sve odigralo nakon što je izvršni direktor giganta Citigroup Vikram Pandit izjavio kako je ta banka trenutno bilježi najveći porast zarade od 2007. godine te jednog od najvećih dobitaka u jednom danu koji je ostvario Dow Jones u posljednjih 60-ak godina - sa 379 skočio je na 6926 bodova, piše New York Times. Citigroup je prihod od 8.3 milijarde dolara u zadnjem tromjesečju objasnio rezanjem troškova i niskim kamatnim stopama.

Citi ima dugu povijest "dizanja" i "spuštanja" tržišta

Iako 2008. godine i nije baš neka godina za usporedbu, kazao je jedan financijski analitičar Washington Postu, "Panditova nam je izjava bar dopustila da vjerujemo kako će se proces okrenuti u drugom smjeru". Post piše i kako Citigroup ima dugu povijest "pucanja previsoko", što ih je i ovaj put dovelo na rub propasti, nakon čega preuzimaju ulogu "spasitelja" situacije.

Dionica Citigroup tako je dan završila s rastom od 38 posto, dionica JPMorgan Chase rasla je 23 posto, a Bank of America 28 posto, Indeks Standard & Poor"s 500 povećan je za 6,4 posto. Dionica General Electrica rasla je 20 posto, što je njezin najoštriji dnevni rast od 1980. godine.

Spomenimo i da su burzovni mešetari  posebno zahvalni optimističnim najavama financijskih stručnjaka. Jeremy Grantham, glavni strateg za ulaganja investicijske kuće Grantham Mayo Van Otterloo iz Bostona, rekao je kako očekuje da će dionice u sljedećih sedam godina donositi godišnje prihode od 10 do 13 posto, nakon što se od prihoda oduzme inflacija.

Guverner američke središnje banke (FED) Ben Bernanke poručio je vladama drugih zemalja da se nastave truditi se stabilizirati sustav snažnim akcijama, kako bi oporavak ne bi stao.

A.B.
Foto: AFP

Pročitajte više