Najbolji hrvatski matematičari otišli na Olimpijadu u Rumunjsku: "Možemo biti ponosni na njih"

Petar Bakić

DOK se naši nogometaši u Rusiji prvi put u povijesti bore za naslov svjetskog prvaka, u Rumunjskoj se istodobno odvija Međunarodna matematička olimpijada na kojoj Hrvatska također ima svoje predstavnike. Nakon rigoroznih priprema i selekcije, odabrano je šestero najboljih srednjoškolaca da predstavljaju Hrvatsku na ovom svjetskom prvenstvu u matematici na kojem sudjeluju učenici iz 116 zemalja.

Naši matematički olimpijci prije šest dana su otputovali u Rumunjsku, a matematičku reprezentaciju čine Tadej Petar Tukara (XV. gimnazija, Zagreb, 4. razred), Marin Varivoda (Gimnazija Franje Petrića, Zadar, 3. razred), Petar Nizić-Nikolac (XV. gimnazija, Zagreb, 4. razred), Borna Šimić (Gimnazija Matija Mesić, Slavonski Brod, 4. razred), Ilja Uzelac Bujišić (preselio se pa sad pohađa Gimnaziju u Beogradu, 3. razred, no još ima pravo nastupa za Hrvatsku), Ivan Novak (Srednja škola Vrbovec, 4. razred), te voditelji Petar Bakić i Matija Bucić.

Asistent matematičkog odsjeka PMF-a Petar Bakić javio se Indexu iz Rumunjske i rekao nam da će sutra dobiti službene rezultate. Na ovoj 59. po redu matematičkoj olimpijadi sudjeluju najbolji matematičari iz čak 116 zemalja.

"Lani smo bili u Rio de Janeiru i osvojili puno medalja"

"Naša ekipa standardno sudjeluje u toj olimpijadi još od osamostaljenja Hrvatske. Lani smo bili u Rio de Janeiru i tamo smo osvojili brojne medalje, nadamo se i ovog puta dobrim rezultatima", rekao nam je Bakić.

Dodao je kako nije nimalo lak put prema matematičkoj reprezentaciji te da je ovih šestero najboljih srednjoškolaca moralo proći brojna natjecanja da bi bili odabrani.

"Biramo ih kroz rigorozan sistem izbornih natjecanja, sve je počelo školskim natjecanjem pa potom županijskim i državnim. Odaberemo učenike od 1. do 4. razreda koji su ostvarili najbolje rezultate na državnom natjecanju iz matematike i potom oni idu na Hrvatsku matematičku olimpijadu koja traje tri dana tijekom kojih moraju riješiti tri ispita, a ta je olimpijada ujedno izborno natjecanje za svjetsku olimpijadu", objasnio nam je Bakić dodajući kako su tek poslije svega odabrali gore navedenu šestoricu.

Rigorozan proces odabira matematičkih reprezentativaca

Olimpijada u Rumunjskoj traje cijeli ovaj tjedan, iako je samo natjecanje trajalo dva dana, a potom se ispravljaju i ocjenjuju testovi.

Bakić nam je otkrio da su neki iz ovogodišnje ekipe već bili na matematičkoj olimpijadi lani u Riju i osvojili medalje, te potom dodao da hrvatska matematička reprezentacija redovito osvaja medalje na svjetskim natjecanjima.

"Velik dio procesa je izbor matematičara. Što se tiče priprema za ovu Olimpijadu one su trajale zapravo cijelu godinu, no mi smo im na kraju školske godine organizirali opsežan ciklus priprema koji je trajao između 3 i 4 tjedna na zagrebačkom FER-u. Tad smo odradili simulacije natjecanja, imali su predavanja, vježbali rješavanje zadataka. Zapravo kroz taj ciklus se odradio najveći dio priprema za olimpijadu.

Uz to su imali još neke matematičke radionice tijekom godine, a koje im je organizirala udruga Mladi nadareni matematičari Marin Getaldić, a uz to postoje i ljetni kampovi matematike te zimska škola matematike", rekao nam je Bakić, koji je s glavnim voditeljem matematičke reprezentacije, Matijom Bucićem, doveo dečke u Rumunjsku.

"Ponosan sam na dečke bez obzira na rezultate"

Obojici im je, kaže, prvi put da vode učenike na međunarodnu olimpijadu, budući da se uvijek izmjenjuju. Naime, organizacija koja vodi djecu na međunarodna matematička natjecanja je Hrvatsko matematičko društvo, unutar kojeg je Povjerenstvo za međunarodna matematička natjecanja.

Za kraj, dok još čeka rezultate svoje ekipe, Bakić nam je rekao da je jako zadovoljan učenicima neovisno o rezultatu, budući da su se, kaže, za ovo natjecanje izuzetno trudili i radili.

"Ovo su jako ozbiljno shvatili tako da možemo biti jako ponosni što možemo raditi s takvim učenicima", rekao je Bakić.

Pročitajte više