Najmanje 10 uhićenih zbog hrpe lažnih covid-potvrda. Kupovali ih poznati antivakseri?

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

POLICIJA se oglasila o jutrošnjim uhićenjima i pretresima domova u Zagrebu zbog lažnih covid-potvrda. PU zagrebačka navodi da je uhićeno više osoba te da je u tijeku provođenje hitnih dokaznih radnji. Neslužbeno se doznaje da je uhićeno najmanje 10 ljudi.

"Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s Ravnateljstvom policije, Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, započeli su jutros realizaciju opsežnog kriminalističkog istraživanja zbog sumnje na počinjenje koruptivnih kaznenih djela vezanih uz izdavanje covid-potvrda", piše policija u priopćenju.

"Na području Policijske uprave zagrebačke te Policijske uprave krapinsko-zagorske, u tijeku su uhićenja više osoba te provođenje hitnih dokaznih radnji. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih osoba bit će podnesena kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a osumnjičenici će biti predani pritvorskom nadzorniku", dodaju.

Među osumnjičenima medicinska sestra, izdane tisuće lažnih potvrda

Iz izvora bliskih istrazi među osumnjičenima je i medicinska sestra koja je necijepljenim osobama u sustav unosila lažne podatke o cijepljenju kako bi mogli dobiti covid-potvrde. Neslužbeno se doznaje da je na temelju krivotvorenih podataka izrađeno na stotine lažnih covid-potvrda. Osobe zainteresirane za takve potvrde za njih su davali novac, no još nije poznato o kojim je iznosima riječ.

Ovo je nastavak akcije koja je pokrenuta još krajem prošle godine kada je uhićena medicinska sestra iz zagrebačkog Doma zdravlja Zapad koju se teretilo da je za 500 do 1.200 kuna izdavala covid potvrde osobama koje nisu cijepljene. U njezinom su računalu navodno pronađeni podaci iz kojih proizlazi da je izdano više tisuća lažnih covid potvrda. Jutarnji je objavio kako su neke od tih potvrda preuzeli javnosti poznati antivakseri, no prema našim informacijama javnosti poznati antivakseri nisu među uhićenima u ovoj akciji. 

Oglasio se i USKOK

Iz Uskoka su šturo potvrdili da su u tijeku uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji kao rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PU zagrebačkom te da se hapšenja i pretresi obavljaju na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije.

Nakon ispitivanja osumnjičenika Uskok će "donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost", navode u priopćenju.

Pročitajte više