Najmanje 1.000 prosvjednika u Tripoliju, čuju se pucnjevi

SNAGE sigurnosti libijskog diktatora Moamera Gadafija suzavcem pokušavaju otjerati najmanje tisuću prosvjednika koji su nakon molitve izašli na ulice glavnoga grada Tripolija. Čuju se i pucnjevi, izvještava Reuters.

Ujutro su Gadafijeve snage izvele još jedan zračni napad i treći dan zaredom bombardirale gradove na istoku zemlje.Tamo su pobunjenici jutros priopćili da odbijaju pregovarati s omraženim diktatorom sve dok ne odstupi s vlasti.

Nakon što se proširila informacija da je Gadafi čelniku svoje obavještajne službe naložio da pokuša pregovarati s pobunjenicima, u Bengaziju je prijelazna vlada, Libijsko nacionalno vijeće, priopćila da pregovori ne dolaze u obzir.

Pregovori tek kad Gadafi odstupi

Prijelaznu vladu sada vodi bivši ministar unutarnjih poslova Mustafa Abdel-Džalil. "Pregovarati možemo samo o jednoj stvari - Gadafijevom napuštanju zemlje ili odstupanju kako bismo spasili živote", rekao je za Reuters.

BBC-jev reporter javlja da niti jedna strana nema sredstva za prebacivanje velikog broja ljudi i naoružanja preko golemog pustinjskog područja, što bi moglo dovesti do političkog vakuuma nakon nemira koji su započeli u istočnom sijelu zemlje sredinom veljače.

"Razumni pregovori su vrlo teško ostvarivi, s obzirom na to da je jedini Gadafijev cilj ostanak na vlasti, a jedina težnja pobunjenika da ga s vlasti maknu", objasnio je.

Pročitajte više