Najmanje 17 novozaraženih, objavljeno odakle su i o kakvim se slučajevima radi

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U HRVATSKOJ je najmanje 17 novih slučajeva koronavirusa. 

Neslužbeno nam je potvrđeno da je u Zagrebu sedam novih slučajeva, a to je kasnije i službeno potvrđeno na presici stožera Grada Zagreba.

Sa šest potvrđenih novih slučajeva u Splitu, dva u Osijeku, jednim u Zagrebačkoj županiji i još jednim koji je oko podneva potvrđen u Dubrovniku to je zasad u Hrvatskoj ukupno 17 novooboljelih. 

Što se tiče novozaraženih u Zagrebu, dvoje su novi importirani slučajevi iz inozemstva, jedan je novi iz Instituta Hrvoje Požar u kojem je prije nekoliko dana izbilo žarište koronavirus, a ostali novi slučajevi su kontakti prethodno oboljelih. 

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji radi se o osobi koja ima prebivalište na području grada Dubrovnika, a koja se zarazila u Zagrebu.

U Osječko-baranjskoj županiji novozaražene su dvije osobe koje su boravile u Srbiji i imaju blage simptome, a petero njihovih kontakata stavljeno je u samoizolaciju.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji petero novozaraženih je iz Solina, a jedna osoba iz Splita. 

Ravnateljica splitsko-dalmatinskog Zavoda za javno zdravstvo: Imamo veći broj oboljelih u Solinu, sve su kućni kontakti osobe koja je bila u BiH

Riječ je o kućnome kontaktu zaraženog dječaka. Pet osoba je iz Solina, a je li to novo žarište, za Dnevnik u podne HTV-a prokomentirala je Željka Karin, ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

"Ne možemo reći da imamo novo žarište, ali imamo veći broj oboljelih u Solinu. Međutim, to su sve kućni kontakti oboljele osobe koja je bila u BiH, tako da je epidemiološka situacija zasad pod kontrolom. Naravno, mi sada obrađujemo sve kontakte oboljelih iz te obitelji", kazala je.

Je li obrada kontakata zaražene osobe čarobna formula za sprječavanje širenja virusa? Epidemiolozi uvijek postupaju po stručnim smjernicama, međutim situacija se uvijek procjenjuje individualno, odgovara Karin.

"Kao što se ranije na Braču procijenilo, tako se i ovdje sada procijenilo da se ide široko, s obzirom na to da duži period nismo imali novooboljelih i s obzirom na to da se radi o importiranim slučajevima", odgovara Karin.

Zbog trenutačne epidemiološke situacije Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo za socijalnu politiku preporučuju da na području Splitsko-dalmatinske županije i Grada Zagreba do daljnjega budu zabranjeni posjeti domovima za starije te da korisnici domova ne odlaze kući. Preporučuju i da do daljnjega budu ukinuti posjeti korisnicima smještaja u sustavu socijalne skrbi te da se i njima ukinu odlasci kući.

> Zasad 17 novih slučajeva u Hrvatskoj, čekaju se novi podaci Stožera za cijelu zemlju

Pročitajte više