Najmanje 57 migranata se utopilo kod libijske obale

Foto: IOM Libya

NAJMANJE 57 ljudi utopilo se nakon brodoloma kod libijske obale u blizini Khomsa, obalnog grada stotinjak kilometara udaljenog od glavnog grada Tripolija. 

Radi se o najnovijoj tragediji u središnjem Mediteranu, priopćila je Međunarodna organizacija za migracije Ujedinjenih naroda (IOM).

"Prema navodima preživjelih koje su na obalu donijeli ribari i obalna straža, najmanje 20 žena i dvoje djece bilo je među onima koji su se utopili", rekla je glasnogovornica IOM-a Safa Msehli. 

Ne zna se točan uzrok potonuća 

Nema informacija o tomu odakle su migranti. Nije bilo odmah jasno zbog čega je brod potonuo, ali plovila koja napuštaju obalu sjeverne Afrike i kreću na put prema Europi često su preopterećena, a na put kreću noću, pa i po lošem vremenu, kako bi uspješno izbjegli obalnu stražu. 

Libija je ključna točka za migrante koji žele stići u Europu. 

Polasci brodova migranata u Italiju i druge dijelove Europe iz Libije i Tunisa su zbog ljepšeg vremena sve češći posljednjih mjeseci. 

Stotine tisuća su posljednjih godina prešle opasan put, mnogi su pobjegli od sukoba i siromaštva u Africi i na Bliskom Istoku.

Pročitajte više