Veliki neredi u Papui Novoj Gvineji, ima poginulih

Najmanje osam ljudi poginulo je nakon velikih nereda glavnom gradu Papue Nove Gvineje, Port Moresbyju, javlja BBC. Trgovine i automobili su zapaljeni, a supermarketi opljačkani nakon što su policijski službenici otišli u štrajk, nezadovoljni plaćama i uvjetima rada.

Manjak policije potaknuo je ljude s periferije grada da opljačkaju trgovine i prouzroče nereda, a sve se događa u atmosferi društvene apatije u zemlji, potaknute rastućim troškovima života i visokom nezaposlenošću.

Premijer James Marape obratio se naciji u četvrtak ispričavši se za incident, ali je rekao da se bezakonje neće tolerirati. “Kršenjem zakona ne postižu se nikakvi rezultati”, poručio je javnosti.

Stanje se stabiliziralo jučer navečer, nakon što je vojska izašla na ulice, a dio policija nastavio s radom, no premijer je izjavio kako je situacija još uvijek napeta. Bolnica u Port Moresbyju potvrdila je osam smrtnih slučajeva u glavnom gradu, dok je još sedam osoba umrlo u gradu Lae, drugom po veličini u Papui Novoj Gvineji.

"Vidjeli smo neviđenu razinu sukoba u našem gradu, nešto što se nikada nije dogodilo u povijesti našeg grada i naše zemlje", rekao je guverner glavnog grada Powes Parkop u radijskom obraćanju.

 

Pročitajte više