Militanti uzvratili napadom na američku bazu u Siriji, poginulo šest kurdskih boraca

Foto: EPA

U sinoćnjem napadu dronom na bazu u kojoj su smještene američke trupe u istočnoj Siriji ubijeno je šest kurdskih boraca, piše Associated Press.To je prvi veliki napad u Siriji ili Iraku otkako je SAD pokrenuo osvetničke udare ovog vikenda protiv skupina koje podržava Iran, a nakon prošlotjednog napada na bazu u Jordanu gdje su poginula tri američka vojnika.

Odgovornost preuzeo Islamski otpor u Iraku

Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima koje podupire SAD priopćile su danas da su projektili pogodili poligon za obuku u bazi al-Omar u istočnoj sirijskoj pokrajini Deir el-Zour te su optužile "plaćenike koje podržava sirijski režim" da su izveli napad. Zasad nema izvještaja o žrtvama među američkim vojnicima.

Kao i u slučaju napada u Jordanu, krovna skupina militanata Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost za napad, a vjeruje se da su financirani od strane Irana. 

Američka vojska pokrenula je proteklih dana desetke napada protiv militantnih skupina koje podržava Iran u zapadnom Iraku i istočnoj Siriji, a ranije je gađala i ciljeve Huta u Jemenu.

Pročitajte više