Najmoćnije ekonomije svijeta: Bijesni smo zbog smrti Navalnog, istražite to

Foto: EPA

Ministri vanjskih poslova zemalja članica grupe G7 pozvali su Rusiju da u potpunosti razjasni okolnosti pod kojima je umro Aleksej Navalni, najžešći domaći kritičar i protivnik ruskoga predsjednika Vladimira Putina.

"Izrazili su gnjev zbog smrti Alekseja Navalnog u pritvoru, čovjeka koji je nepravedno osuđen zbog legitimnih političkih aktivnosti i borbe protiv korupcije", stoji u objavi Italije, zemlje koja trenutačno predsjeda Grupom sedam gospodarski vodećih zemalja Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj.

Ministri vanjskih poslova Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država sastali su se danas u Münchenu.

Ne zna se gdje je tijelo Navalnog

Glasnogovornica Alekseja Navalnog Kira Jarmiš rekla je kako su ruski dužnosnici kazali da tijelo oporbenog čelnika neće biti predano njegovoj rodbini sve dok istraga ne završi.

Osoblje kaznene kolonije Polarni vuk u Karpu, oko 1900 kilometara sjeveroistočno od Moskve gdje je služio 30 godina kazne, reklo je majci i odvjetniku Alekseja Navalnog da je najpoznatiji kritičar Kremlja umro od "sindroma iznenadne smrti", objavio je Ivan Ždanov, istaknuti saveznik Navalnog. 

Navalnijeva glasnogovornica rekla je da nije poznato gdje je njegovo tijelo odvezeno jer mrtvačnica, koja se nalazi u Salehardu blizu arktičkog zatvora u kojemu je umro, tvrdi da nije primila njegovo tijelo, iako je zatvorski zaposlenik rekao da su ruski istražitelji odnijeli tijelo Navaljnog u Salehard. 

Navalni, 47-godišnji bivši odvjetnik, onesvijestio se i umro jučer nakon šetnje u kaznenoj koloniji, objavila je zatvorska uprava. 

Pročitajte više