Najnesigurnije su domene Hong Konga, a Slovenci su primjer sigurnosti

MCAFEE je napravio listu internetskih domena koje su najopasnije i neželjeno nude malware, a na vrhu se nalazi domena Hong Konga (.hk) dok je među najsigurnijima slovenska domena .si.

Lista koja bi trebala poslužiti svima kao sigurnosni priručnik otkriva kako 19,2 posto svih internetskih stranica završava upravo s domenom Hong Konga. Najriskantnije domene, nakon .hk, su Kineska (.cn), Filipinska (.ph), Rumunjska (.ro) i Ruska (.ru).

Zanimljivo je da se na listi najsigurnijih domena nalaze Finska (.fi), Japanska (.jp), Norveška (.no), Slovenska (.si) i Kolumbija (.co). Globalno gledano, vjerojatnost neželjenog downloada spywarea, adwarea, virusa i ostalog malicioznog softvera tijekom normalnog surfanja internetom tijekom 2007. povećala se za 41,5 posto.

Kako bi McAfee dobio željenu listu, njegovi su stručnjaci koristili SiteAdvisor alat koji je skenirao internetske stranice različitih domena, od pružanja downloada screensavera, softvera i peer-to-peer dijeljenja datoteka. Testna su računala nakon downloada ocjenjivali stranice kao zelene (one koje su najsigurnije), žute i crvene (najnesigurnije internetske stranice).

Iako su najnesigurnije domene Hong Konga ne mora značiti da su sve .hk domene centrirane u tom gradu, jer mnogi koji žele distribuirati neželjen aplikacije zakupljuju domene i koriste ih u područjima gdje je slaba zakonska regulacija interneta.

Primjer je Kina u kojoj se registracija domene plaća oko 15 centi dok je u Japanu i Australiji za registraciju domene potreban dokaz o postojanju tvrtke koja ima sjedište tamo gdje se zakupljuje domena. Što se tiče stranica s pornografskim sadržajem, one su jednako sigurne ili nesigurne kao i ostale stranice unatoč uvjerenju kako se posjeta tim stranicama "naplaćuje" neželjenim softverom.

V.M.
Foto: McAfee

Pročitajte više