Najpoznatija žrtva policijskog nasilja na svijetu ustrijeljena sačmom

NAJPOZNATIJA žrtva policijskog nasilja na svijetu i simbol još uvijek neriješenih rasnih problema u Americi, 42-godišnji tamnoputi Amerikanac Rodney King, jučer je ustrijeljen sačmom u kalifornijskom gradu San Bernandino dok se vozio biciklom te je odveden u bolnicu.

Rodney King je na naslovnice svjetskih novina došao 6. ožujka 1991. godine kada ga je policija na ulicama Los Angelesa uhitila zbog prebrze vožnje. King je prije toga bio uvjetno pušten iz zatvora kojeg je služio zbog oružane pljačke. Ono što je uslijedilo je video-kamerom zabilježio George Holliday s obližnjeg balkona, a snimka na kojoj se vidi brutalno premlaćivanje mladog crnca od strane bijelih policajaca je nedugo nakon toga obišla svijet.

Incident je doveo do sudskog procesa koji je 29. travnja 1992. godine doveo do oslobađajuće presude za trojicu od četvorice policajaca. Ta je presuda izazvala ogorčenje među crnačkom zajednicom Los Angelesa, a ono se iskazalo kroz krvave četverodnevne nerede - najgore u povijesti u Los Angelesa. Orgiju nasilja je ugušio tek dolazak vojske, a dotada je ubijeno 55 i ozlijeđeno 2383 ljudi, dok se ukupna šteta procjenjuje na milijardu dolara.

Sam Rodney King je tijekom nereda nastupio na televiziji i molio prosvjednike da se smire, pozvavši pripadnike svoje zajednice na mirni suživot s drugim etničkim i rasnim grupama.

Policajci koji su pretukli Kinga su naknadno završili na federalnom sudu zbog kršenja ustavnih prava, gdje su dvojica od četvorice osuđeni na 30 mjeseci zatvora.

Sam King je poslije od grada Los Angelesa dobio 3,8 milijuna dolara odštete te ih poslije uložio u izdavačku kuću specijaliziranu za hip hop glazbu.

Međutim, tako stečen novac ga nije spriječio od debljanja policijskog dosjea. Godine 1999. je uhićen zbog obiteljskog nasilja, a godine 2001. je priznao krivnju za zloporabu droga i pokazivanje genitalija u javnosti. Godine 2004. je osuđen zbog vožnje pod utjecajem PCP-a.

Scott Patterson iz policijske San Bernardina navodi kako je King ustrijeljen najvjerojatnije uslijed obiteljske svađe. Nakon što je ranjen, odvezao se biciklom u svoju kuću u obližnjem Rialtu i pozvao hitnu pomoć. Tamo je policija njega i još nekoliko osoba pronašla u alkoholiziranom stanju. Navodi da se "nisu bili kooperativni u istrazi".

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više